Радев: Резолюцията разкри морално проваленото управление и корупцията

Изборният кодекс отваря врата за манипулации на вота, смята той

OFFNews 09 октомври 2020 в 16:05 2602 0

Резолюцията на Европейския парламент за България развенча пропагандната реторика на управляващите, каза днес във Варна президентът Румен Радев.

Държавният глава проведе среща с ръководството на Икономическия университет в града и студенти от учебното заведение.

Според него резолюцията е показала ясно, че всъщност зад красивия лозунг за европейско развитие на България се вихри едно морално провалено управление и корупция. По думите му си вихри управление, което подкопава устоите на правовата държава и спира на практика развитието й.

Дебатът и гласуването в Европарламента развенча друга теория - че управляващите са лицето на България пред Европа, което среща всеобхватно одобрение, посочи държавният глава, цитиран от БТА.

Президентът Румен Радев заяви, че отхвърленото от парламента вето върху текстове от Изборния кодекс (ИК) отваря вратата към манипулация на резултатите и оспорването им.

"Недействителните гласове на изборите в България са много повече от средния процент на тези в Европа, проблемът трябва да бъде преодолян, а отхвърленото вето, което наложих на Изборния кодекс, отваря вратата към манипулация на резултатите и оспорването им", смята той. 

"Аз наложих вето на този Избирателен кодекс. За съжаление, българският парламент не отчете тази възможност - подадената от мен ръка. За съжаление, оттук нататък се отваря вратата за всевъзможни манипулации по време на изборите и за тяхното оспорване, което не е добре. Вие сте виждали клипове в Youtube - още стоят, как се правят официални брифинги, на които се дават указания в партия как да се произвеждат недействителни бюлетини. Знаете до какви нива стигнаха недействителните бюлетини. При един приет стандарт международен за 3%, ние сме много над него", обясни държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови