Разговорите за нов кабинет: Първо програма, после постове

"Продължаваме промяната" продължава да търси "индивидуална подкрепа"

OFFNews 04 юли 2022 в 18:39 1081 1

консултации

Снимка БГНЕС

Разговорите за нов кабинет продължават още 5 дни.

Първо програмата, после разпределение на постовете - под това мото премина поредният кръг от консултации между "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и независими депутати. В програмата ще има ясни задачи и срокове за евентуалния кабинет на Асен Василев, който разполага с още 5 дни да намери подкрепа, да разпише програмата и да разпредели министерските постове.

Според Ивайло Мирчев от ДБ е по-добре министрите в проектокабинета да са експерти, а не ярки политически фигури, за да се тушира напрежението. Освен това трябва да отпадне практиката от сегашното правителство - определена партия да поема конкретно ведомство.

"Ако там имаше големи проблеми, това беше феодализацията на министерствата. Надявам се, да успеем да се споразумеем тази феодализаиця да отпадне, защото тя показа доста проблеми в работата си", обясни Мирчев

Днес са разгледани приоритетите - Планът за възстановяване и устойчивост, съдебна реформа, презичисляване на пенсиите. 

"Това, което обсъдихме, е да имаме много ясно разписани законите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и съдебната реформа като ключов приоритет, особено в посока антикорупция. Условията са само кой закон по-бързо да бъде гласуван", коментира началникът на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова.

По думите на правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова до края на годината трябва да стане факт законът за разследване и търсене на отговорност от главния прокурор и неговите заместници и съответно подобряване на досъдебното производство.

"Традиционните наши искания са за преизчисляване на пенсиите от 01.01.2023 г., безплатни учебници за ученици от 1 до 12 клас, безплатни лекарства за деца до 14 г. Най-безумното нещо в момента е да затворим вратата на парламента и да отидем на избори. Трябва да имаме гарантирано мнозинство, което да приема след това предложените законопроекти, защото лесно е в петък или в понеделник да бъде избран кабинетът, но идва срядата, в която трябва да има 121 регистрирани", заяви председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Даниел Лорер от ПП заяви, че продължава търсенето на съмишленици на "индивидуален принцип".

"Държим на повече от 121 (депутати - бел. ред.), тъй като сме пределно наясно, че за да има стабилна работа, с която работим за доходите на хората, за стабилността на България, е важно това да се случва в една стабилна институционална среда. Не вярвам правителство на малцинството да може да го направи. Слави Трифонов ни пожела успех в търсенето на депутати и аз се надявам той наистина да го има предвид, тъй като цялата страна наистина има нужда от стабилност, а не от нови избори", изтъкна министърът на иновациите и растежа в оставка.

Независимите депутати първо ще се запознаят с програмата на проектокабинета и тогава ще преценят дали ще го подкрепят или не, обяви по-рано Иво Атанасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки