Разкриват още 50 000 нови места за мигранти на Балканите

OFFNews 26 октомври 2015 в 12:04 3389 5

Снимка AP

Европа ще осигури 100 000 нови места за настаняване на мигранти през зимата, като капацитетът по балканския миграционен път ще трябва да бъде увеличен с 50 000 места. Това стана ясно, след като Европейският съюз одобри план за овладяване на бежанския поток.

На среща на лидерите на ЕС по проблема беше приета обща декларация, в която страните членки на ЕС поемат ангажимент да спрат прехвърлянето на мигрантите през границите.

Според декларацията всички страни в ЕС се ангажират да работят с хуманитарната агенция на ООН за увеличаване на приемния капацитет с още 50 000 по балканския миграционен път. Става въпрос за временен подслон със санитарни условия, като всяка от страните, в които ще се разкрият допълнителни места, ще търси финансова подкрепа, когато капацитетът ѝ се изчерпа.

Допълнителните средства ще са под формата на заеми от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Банката за развитие на Съвета на Европа.

До 24 часа Албания, Австрия, България, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения ще назначат лица са връзка, които ще докладват на Европейската комисия за движението на мигрантите. Спазването на поетите ангажименти ще се следи ежеседмично от комисията в Брюксел.

Декларацията е подкрепена и от България, въпреки че премиерът Бойко Борисов обяви, че страната няма да взема заеми, за да се справи с бежанския проблем.

След среща с румънския си колега Виктор Понта и със сръбския си колега Александър Вучич Борисов обяви, че трите страни са се съгласили при необходимост да затворят границите си за мигранти, за да не станат буферна зона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков