РБ и БСП се скараха имало ли е комунизъм у нас

OFFNews 15 април 2016 в 16:05 4360 8

БСП и Реформаторският блок се скараха за това дали в България е имало комунистически режим.

Това стана по време на днешният парламентарен контрол, на който вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева трябваше да отговори на въпрос на социалистите защо заместникът ѝ Деян Стаматов е изнесъл лекция на учениците от столично училище за комунистически режим.

Кунева защити Стаматов и заяви, че децата трябва да знаят за случилото се в периода от 1944 до 1989 г. Тя дори коментира, че фактите за комунизма трябва да влязат в учебниците, а политиката на МОН била да осъждат еднакво всички тоталитарни и фашистки режими.

От БСП обаче заявиха, че в България комунизъм не е имало, според тях този период от българската история трябва да се нарича социализъм. Социалистът Таско Ерменков дори заяви, че "има носталгия по онова време" и коментира, че тогава хората са били по-добре, а сега почти половината живеят в лишения.

Това предизвика депутатът от гражданската квота на РБ Мартин Димитров да излезе на трибуната и да заяви, че комунистическият режим е бил успешен, е щял да продължи да се развива, а не да рухне. Той каза още, че има доказателства за съществуването на комунизма и това са са жертвите и лагерите.

Димитров коментира, че не разбира как така децата на депутатите от БСП учат в чужбина, а в същото време социалистите защитават комунизма.

След това социалистът Валери Жаблянов призова РБ да не се занимават със "светлата история" на социалистическа България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки