С книжчица под мишница: Г-н председател, защо имунитетът на Борисов още не е депозиран?

Кристина Минчева 13 юли 2023 в 10:38 4564 2

Росен Желязков

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Росен Желязков- председател на НС

Депозиран ли е отказът от депутатски имунитет на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов? И да, и не - стана ясно от спор в началото на днешния пленарен ден между председателя на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) и леви депутати, които повдигнаха с раздразнение въпроса. Да, защото Борисов го е депозирал. Не, защото той все още стои при секретарката на Желязков и не е официално заведен в деловодството на Народното събрание.

Вече осми ден в деловодството на парламента липсва такъв документ - възмути се излезлият на трибуната Иван Ченчев от БСП.

"Имунитет в деловодството до тази сутрин няма, видях го при секретарката Ви, но не и в деловодството. Не виждам причини искането да стои на Вашето бюро. Отдавна трябваше да е в деловодството на Народното събрание. Ще го придвижите ли? Ясно беше изразена волята на господин Борисов, който каза, че ще свали своя имунитет", изтъкна депутатът и предложи ако парламентарният председател не може, той да отиде и да го занесе.

Желязков отвърна, че лично Георги Свиленски (БСП) и Иван Ченчев са се запознали със заявлението, "дори господин Свиленски хвана папката, сложи си я под мишката, за да я носи в стаята на БСП. Играехме си на "накъде с таз книжчица под мишница" (Желязков цитира неточно Вазовия текст от стихотворението "Училище", който гласи "Къде под мишница с таз малка книжица? - бел. ред.), дърпахме се на вратата, за да мога да си я взема обратно, но вие имахте възможността да се запознаете с официалния документ".

"Съгласието за възбуждането на наказателно производство е неотменимо. Веднъж дадено, то действа. Съответните органи могат да продължат. То е неотменимо и неоттегляемо" - увери Желязков, но не обясни защо не го е депозирал в деловодството.

Пред микрофона излезе Свиленски, за да внесе яснота за дърпането на "книжчицата": "С таз книжчица под мишница бях тръгнал към деловодството на НС, а не към стаята на БСП".

"Господин Борисов е първият народен представител, на който искането за сваляне на имунитет не е качено на страницата на Народното събрание. Вие не сте съобщили за искането от главния прокурор, като кажете: "На еди коя си дата е постъпило искане...", нито "На еди коя си дата е постъпило заявление от народния представител...". Изпълнете тези си задължения по Конституция и никога никой от нас няма да застане и да пита какво се случва с имунитета на господин Борисов. В противен случай Вие превръщате председателя на най-голямата партия във ваш заложник. Имунитетът стои на бюрото и във всеки момент, в който Борисов не ви е удобен, можете да го активирате. Нека не превръщаме практиката от "дела на трупчета" в "заявления на трупчета". Нека имунитетът отиде там, където му е мястото. Нека прокуратурата и съдът да си свършат работата. Вие с книжчицата под мишница занесете имунитета към деловодството", призова Свиленски.

Вместо да обещае да го стори, Росен Желязков повтори, че е предоставил възможност на Свиленски и Ченчев да се запознаят със заявлението на Борисов и че "констативният момент настъпва от подаването на съгласие (за сваляне на имунитета) и че го е изпратил, но "ако искате, ще си поиграем на книжчица под мишчица".

"Г-н Свиленски, явно имахте необходимост от по-висока степен на интимност за запознаване със заявлението и аз Ви я предоставих. Вие го превръщате в театър и ме карате и аз да участвам, но аз излизам от сцената на тази "Бурлеска", завърши председателят на НС и прекрати спора с аргумента, че има 20 предложени промени в постоянните комисии на Народното събрание и те трябва да бъдат гласувани в пленарната зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

13.07 2023 в 11:55

Също като 500+ дни "тридневна спец операция", нали? :)

605

1

Wenc

13.07 2023 в 11:38

Някакво дежавю .. имунитет ли е.. канадско гражданство ли е.. ..
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков