СДС и НФСБ ще съжителстват мирно, но без домсъвет

Симона Костадинова 29 март 2018 в 16:48 4610 0

"Не предаваме централата, ще съжителстваме мирно и ползотворно. Надявам се". Така лидерът на СДС Божидар Лукарски коментира официалното настаняването на НФСБ на ул. "Раковски"134.

Лукарски беше поканен за гост на официалното откриване на централата на НФСБ. Преди да бъде прерязана лентичката на новата централа, помещенията бяха осветени, а депутатите от партията на Симеонов подариха икона с пожеланието в новия офис да се работи за благото на България.

"При нас няма корист, няма лични интереси", каза веднага след прерязването на лентата Симеонов. Той нарече новата централа "щаб квартира", а по-късно призна, че това може да се разбира и като предизборен щаб.

Големият въпрос обаче беше дали двете партии смятат освен да делят една сграда, да се обединят за следващите избори. През последните месеци се заговори, че те обсъждат общо явяване на евроизборите.

И Лукарски, и Симеонов обаче бяха лаконични по темата.

"Това времето ще покаже. Първо ще говорим вътре в партията, после с г-н Симеонов", каза Лукарски.

Малко по-късно в бившата зала за пресконференции на СДС, където вече се окачена емблемата на НФСБ, Валери Симеонов допълни изказването на Лукарски за "съжителството", като на въпрос за евентуална бъдеща коалиция, той отговори:

"Със СДС имаме чисто физическо или сградно съжителство, но без домсъвет".

Симеонов все пак подчерта, че със СДС са в добри отношения. А на въпрос дали е готов да замени "Атака" в "Обединени патриоти", ако те напуснат формацията, Лукарски отговори:

"О, изобщо не е било коментирано това. Ние си знаем мястото и за да участваме в каквато и да е било коалиция, първо трябва да се докажем на избори".

Днес обаче Валери Симеонов призна, че е готов да замести СДС. Поне в това да върне част от надеждата, която е имало около СДС при създаването й:

"Ще си позволя една констатация - това, че ни беше дадена тази сграда, ни дава възможност. Ние с господин Касабов бяхме в ръководството на СДС-Бургас при създаването му. Приемам обстоятелството, че ни беше дадена тази сграда, като отговорност - да върнем част от надеждата, с която беше натоварена СДС при създаването й".

Новата централа на НФСБ се намира на 2-рия и 3-тия етаж на емблематичната сграда. Само етаж по-надолу обаче си личат останките от залязващото СДС.

А на партера на ул. "Раковски" 134 вече не стои само емблемата на СДС, но и тази на партията на вицепремиера Валери Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика