Сглобката се отказа от временното съживяване на сегашния ВСС

Депутатите от правната комисия уважиха ветото на президента. Управляващите ще предложат текстове, в които да няма място за превратно тълкуване

OFFNews 14 февруари 2024 в 17:27 2017 2

Радев

Снимка БГНЕС

Румен Радев

Парламентарната правна комисия уважи ветото на президента Румен Радев върху възстановяването на правомощията на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на главния прокурор след последните промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, приети след поправка на поправката в Конституцията.

С измененията, гласувани от депутатите на 1 февруари, временно бе запазена работата на сегашния ВСС, чиято структура бе променена с поправки в Конституцията. Приетите текстове гласяха, че до избора на ВСС и Висш прокурорски съвет сегашният съдебен съвет продължава да упражнява правомощията си съгласно действащото законодателство чрез Пленум, Съдийска и Прокурорска колегия. Текстовете предвиждаха още главният прокурор и заместниците му да запазят правомощията си, които също бяха отнети с конституционните промени.

Румен Радев наложи вето върху поправките на 12 февруари. Според него с един закон – за изменение и допълнение на НПК, депутатите на практика са отменили за неопределен период приетите от самите тях промени в основния закон и за затлачили реформите в прокуратурата и ВСС. Освен това възрази и срещу наложените ограничения на правото на обвиняемите да се запознаят с доказателствата при определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Стою Стоев от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) заяви днес, че неговата парламентарна група няма да подкрепи повторно приемане за промените. Той добави, че ще бъдат предложени текстове, които да не създават предпоставки за превратно тълкуване, за да може съдебната система да функционира без сътресения.

Стоев бе сред вносителите на поправките в закона заедно с Анна Александрова и Екатерина Захариева от ГЕРБ, Надежда Йорданова (ПП-ДБ), Хамид Хамид и Ертен Анисова от ДПС.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС каза, че се е бързало с приемането на Конституцията и добави, че още един месец е щял да бъде достатъчен, за да бъдат прегледани преходните и заключителните разпоредби. По думите му обаче е било казано, че заради политическа целесъобразност и приемането ни в Шенген трябва да бъдат гласувани бързо промените в основния закон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

2

Moirae

14.02 2024 в 19:39

Добро решение в конкретния случай. Така измененията ще се изпълнят по-рано.

2550

1

alfakentavur

14.02 2024 в 18:30

Да нямате предвид, че депутатите са уважили ветото на Кремъл?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика