Шегуват ли се в НС? Роди се идея да пратим дефектни ракети на Украйна

Йорданка Веселинова 14 септември 2023 в 12:03 2051 1

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

В парламента се заговори за следващия транш военна помощ за Украйна. Депутати от управляващата (не)коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС заявиха, че ПВО системи C-300 няма да се изпращат, но има възможност в пакета да бъдат включени дефектни ракети.

"България няма излишни ПВО комплекси, но трябва да изчакаме експертите в Министерство на отбраната да кажат дали има такива, които са например дефектни ракети или такива, които може да бъдат предоставени", заяви пред журналисти в НС Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Той разясни, че е нужна експертна оценка дали тези дефектни ракети могат да бъдат използвани от Украйна за части.

За следващия транш военна помощ се заговори вчера по време на изслушването на военния министър Тодор Тагарев в ресорната парламентарна комисия. Тогава от БСП попитаха дали България ще изпраща ПВО системи на Украйна. Министърът не даде категоричен отговор и поиска да бъде изслушан на закрито заседание, което ще се проведе скоро, каза председателя на комисията Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС. Този му отговор бе разтълкуван като положителен за изпращането на ПВО системи С-300.

"Предполагам, че не става въпрос за самите системи. Въпросът беше за ракетите", добави Гаджев и разясни, че едната опция е да се предоставят дефектни ракети.

Христо Гаджев коментира и казусa с изграждането на съоръженията край Ямбол за многонационалната бойна група на НАТО. Рано тази сутрин Тодор Тагарев каза пред БНТ, че стойността на проекта е над 100 млн. лв. Председателят на комисията по отбрана от ГЕРБ обаче заяви, че сумата е по-голяма от необходимото, тъй като там има инфраструктура и обекти, които трябва да бъдат обновени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews