Ще заработи ли комисията по имунитетите, ако остане без председател

Йорданка Веселинова 15 юни 2023 в 12:49 1833 0

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Свалянето на имунитета на Бойко Борисов е една от темите, които трябва да се разглеждат в новата комисия

Депутатите създадоха вчера временна комисия за поисканите имунитети на народни представители. Тя обаче остана без председател и това повдигна въпроса дали изобщо комисията ще заработи, или с процедурни трикове ще се пазят имунитети. 

Подобна теза бе лансирана в хода на вчерашния дебат от председателката на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която заяви, че "няма друга възможност комисията да заработи". Тя обвини в лицемерие "ротационните си партньори" от ПП-ДБ, които не подкрепиха единствената номинация за шеф на комисията (Хамид Хамид от ДПС), както и БСП и ИТН, които отказаха да излъчат свои представители за членове. Според Атанасова няма как председателят на НС Росен Желязков да бъде задължен да насрочва заседания на комисия без ръководство. По думите ѝ комисията няма как да изготви и доклад, който е важен, за да се стигне до гласуване на сваляне на имунитетите. 

Аргумент в подкрепа на тезата ѝ може да бъде открит в Правилника за организацията и дейността на НС, според който председателят на парламента може да свиква заседания с определен дневен ред, но на постоянните комисии. Тази по имунитетите обаче е временна. В правилника обаче има и контрааргумент - в ал. 4 на чл. 37 е записано, че правилата за работа на постоянните комисии се прилагат и по отношение на временните комисии. В този смисъл заседания на комисията може да има, но за изготвянето на доклада ще е нужно да има избран председател. Такъв може да бъде посочен от председателя на Парламента Росен Желязков.

По информация на OFFNews има договорка между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС - ако до петък депутатите не изберат шеф на комисията, Желязков ще свика заседание. Очаква се първото такова да е в понеделник или вторник. 

Отделен въпрос е какво ще свърши тази комисия, с чий имунитет ще започне, ще има ли становище до 18 юли, или срокът ѝ за работа ще бъде удължен. Представители от ПП-ДБ, с които OFFNews разговаря, са категорични, че срокът за работа на комисията няма да бъде удължаван и в края на юли трябва да се гласува свалянето на имунитетите на Бойко Борисов (ГЕРБ), Кирил Петков (ПП), Даниел Александров (ГЕРБ) и Димитър Аврамов (ДПС).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews