Сметната палата стана политически орган

Александра Маркарян 25 март 2014 в 18:34 4959 5

Народното събрание одобри смяната на експертното управление на Сметната палата с политическо, избрано на партийно-квотен принцип.

На днешното извънредно заседание на НС за окончателното гласуване на второ четене на проектозакона за Сметната палата депутатите замениха сегашната 3-членната колегия с 9-членна, която ще се избира от Парламента.

Сегашните изисквания членовете на колегията да са магистри с "професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол, финансите или счетоводството не по-малко от 15 години" се занижават. Само председателят ще трябва да е с поне 15 г. професионален опит, а членовете - с поне 10 г. Наред със специалистите в областта на одита, финансовия контрол или счетоводството ще могат да бъдат прокарани назначенията на юристи "с опит в областта на правото".

"Гласувах "против". Какво значи юрист с опит в областта на правото? Това е нонсенс. В кое право - в семейното, в наказателното? Така без проблем бракоразводен адвокат ще може да стане член на колегията", заяви от парламентарната трибуна Менда Стоянова (ГЕРБ) след гласуването.

Тези текстове (чл. 5 от проекта на Йордан Цонев, Петър Кънев, Румен Гечев и Сергей Кичиков) бяха приети със 92 гласа "за", 68 "против" и 2 "въздържал се" към 17.30 ч. след три часа и половина спорове в залата.

Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в предишното НС, се обяви и против въвеждането на 9-членна колегия, избирана от НС на партийно-квотен принцип.

"Вие гласувахте една неработеща 9-членна палата. 9 души трябва да разискват и вземат решение. Опитът от предната 11-членна палата показа, че това е почти невъзможно, но ще имате достатъчно бройки членове, колкото са желаещите за тази длъжност", възмути се Менда Стоянова.

Съвносителят и зам.-председател на ДПС Йордан Цонев обвини колегите си от ГЕРБ, които основно се изказваха против законопроекта по време на дебатите, че повтарят едни и същи аргументи, които били неверни, защото законопроектът гарантирал професионализма на колегията на Сметната палата.

Окончателното гласуване на целия законопроект и обнародването му ще означава автоматично отстраняване на председателя на Сметната палата проф. Валери Димитров. Депутатите записаха, че председателят има право само на един мандат от 7 години.

Проф. Димитров управлява Сметната палата от април 2005 г., когато е избран за първи път от Народното събрание. той получава втори управленски мандат на 19 януари 2011 г.

Депутатите удължиха работното си време и продължават обсъжданията и гласуването на проектозакона за Сметната палата. Днес те няма да стигнат до първоначално предвиденото в дневния ред гласуване на други два законопроекта - за потребителския кредит и за обществените поръчки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки