Социалният министър: Безплатни детски градини и учебници от септември, не от януари

OFFNews 15 декември 2021 в 13:29 3173 0

Детските ясли и градини няма да станат безплатни от януари, а от септември, заяви днес социалният министър Георги Гьоков. 

Януари е срокът за внасяне на предложението за законова промяна, според законодателната програма на "Продължаваме промяната", част от коалиционното споразумение с БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ". 

Това не е спешна, а средносрочна мярка, ще станат безплатни, както и учебниците за учениците до 12 клас, от септември догодина, каза Гьоков по Нова тв. Той обясни, че причините за по-късното въвеждане на мярката са необходимостта тя да се синхронизира с компенсациите на неприетите в ясли и градини деца, както и с факта, че учебната година започва чак на 15 септември. 

Въвеждането на безплатни градини не е въпрос на липса на пари, за тази мярка са необходими около 200 млн. лв., това не е непосилна сума за бюджета. Но трябва да се изчистят различни въпроси като например в какъв размер да се компенсират родителите с деца, които не са били приети на градина“, обясни Гьоков.

Няма начин на едните да е напълно безплатно, а другите да не бъдат компенсирани, допълни министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!