Социалният министър не знаел дали Путин е агресор

OFFNews 27 април 2022 в 11:46 2465 3

Снимка Архив - БТА

"Аз няма да си позволявам да давам оценки, нека историята каже какъв е Путин в момента", заяви социалният министър Георги Гьоков пред Нова телевизия в отговор на въпроса "Какъв е Путин - диктатор, агресор или човек, който си пази границите".

Попитан повторно, той отговори, че "зависи какво влагаме в думата агресор".

"Вие казвате "Путин, агресия, смърт", аз казвам друго - "оръжия, смърт, не на оръжията", допълни той, подкрепяйки тезата на "Възраждане" и Русия, че оръжията удължават войната.

След това Гьоков заяви, че не знаел причините за началото на войната. Той заговори за плурализъм и каза, че в България я имало само едната гледна точка.

Министърът, който е от квотата на БСП, заяви че за левицата прекият износ на оръжия е табу. Изказването му показва, че партията на Корнелия Нинова е променила позицията си. От седмици насам както тя, така и редица депутати от БСП твърдят, че България не изпраща оръжия за Украйна. Освен това те се обявиха срещу проекторешенията за военна помощ и дори заплашиха, че ще напуснат коалицията ако "патрон или калашник заминат за Украйна".

Днешното изказване на Гьоков показва, че БСП вече приема изпращането на оръжия, макар и чрез трети фирми, но не и открития износ. Тази нова позиция обаче беше оповестена едва след разследването на "Ню Йорк таймс". В края на миналата седмица пък Христо Гаджев от ГЕРБ цитира отговор от Корнелия Нинова за продадените от България оръжия. От отговора й става ясно, че от 20 февруари до 13 април България е продала оръжия на съюзнически държави на стойност 316 млн. евро. За същия период през 2021 продадените оръжия са на стойност 117 млн. евро.

Само Нинова ли не вижда, че България изнася оръжие за Украйна?

Гьоков смята още, че от морална гледна точка не трябва да се продават оръжия. 

"Понякога моралната и икономическата гледна точка влизат в конфликт", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

28.04 2022 в 16:30

И тоя нещастник с боядисани вежди ще ми говори за "морална гледна точка"!? Ако не бях искрено вярващ православен християнин щях да крещя: Анатема!

10298

2

AntiZ

27.04 2022 в 13:24

Боже, от коя пещера е изпълзят тоя маймунопитек?!Прабългарин с костюм!

-240

1

редовно четящ

27.04 2022 в 12:13

Не мога да кажа, че другарят гьоков е министър. Държи се като служител на пасольството.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша