Стефан Янев би оглавил следващото правителство, но не на всяка цена

Според служебния премиер "почти всички" партии са се опитвали да купуват гласове

OFFNews 18 юли 2021 в 19:06 7463 1

Служебният премиер Стефан Янев даде да се разбере, че би оглавил следващото редовно правителство, но "не на всяка цена". С него обаче все още не са водени разговори за това. 

"Както в живота, така и в политиката няма невъзможни неща. Ако бъде отправена такава покана, тя трябва да е на база приоритети, визия и програма, на база коалиция, която ще излъчи кабинета и ще го подпомага", коментира министър-председателят в предаването "120 минути" на бТВ.

Той обясни, че правилната формула за съставяне на кабинет ще е да се определят приоритетите, по които да се направят водещите политики. И изброи проблемите, които стоят пред България - съдебната система, помощта за бизнеса, който произвежда висока добавена стойност, демографската криза, социални програми, здравеопазване, образование и пенсиите на възрастните хора. "Всичко това стои и чака", заяви Янев.

Почти всички партии са се опитали да купуват гласове за парламентарния вот, обяви още премиерът. Според него служебният кабинет се е справил добре с организацията на вота и отдава критиките на политическото говорене в предизборна обстановка. А вотът е бил честен и българските избиратели са имали възможност да покажат на критиците на машинното гласуване, че са достатъчно интелигентни, за да се справят с предизвикателството.

"Най-интересният момент е какво е състоянието на държавата след изборите – каква е обстановката. Мнозинството от българските граждани не отидоха до урните, защото партиите трябва да намерят начин техните послания да стигат до гражданите. За съжаление, аз не видях да се случи този диалог. Напротив, резултатът, че по-голяма част от гражданите не отидоха до урните най-вероятно се дължи точно на това. Неразбирането на гражданите по отношение на техните платформи, на техните визии и идеи за бъдещото управление на страната", заяви Янев.

Според премиера работата на служебното правителство не е повлиявала на изборния резултат на ГЕРБ.

"И с действията си, и с поведението си сме показали, че действаме надпартийно, в рамките на закона. В този смисъл, ако приемем, че има обвинение за работата на отделните министри, че те са действали пристрастно в полза или против някоя партия, аз го отдавам на нормалното политическо говорене в предизборна обстановка", допълни министър-председателят.

Той заяви, че работата на МВР е била съсредоточена в предотвратяването на практики, свързани с търговията на гласове. А на въпрос дали знае кои партии са се опитали да купуват гласове премиерът отговори с категоричното "почти всички". 

На въпрос дали има изкуствено преливане на гласове към партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" Янев отговори с "категорично не".  

Премиерът не подмина и темата с искането на правосъдния министър Янаки Стоилов ВСС да отстрани предсрочно главния прокурор Иван Гешев.

„Хората искат оставката му, хората искат поведение на прокуратурата по начин, по който да бъде възстановена справедливостта в държавата. В това отношение с действията си като ръководител на прокуратурата г-н Гешев за една година не е показал различен тип поведение. В мотивите на министър (Бойко) Рашков, представени на министър Стоилов, има достатъчно данни, които без да съм юрист, дават основание да се търси такъв вид поведение", посочи министър-председателят.

Той обясни, че не може да коментира доказателствата, защото това е работа на юристите да преценят доколко аргументите са правно обосновани. Работа на Висшия съдебен съвет е да прецени.

"Уронването на престижа на българската прокуратура е сериозен аргумент. Предполагам, че ВСС ще се произнесе по един или по друг начин. За мен е важно това да стане в рамките на закона", бе категоричен той. А на въпрос защо искането идва в този момента каза, че вече има доказателства.

"Всяко едно действие е политическо или не според трактовката на този, който иска да го насочи в определена посока. От гледна точка на медийните публикации, те са свързани точно с тази част за уронването на престижа на прокуратурата. На базата на много медийни публикации може да се извади такъв извод и да се търсят доказателства", заяви Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков