Тагарев: Путин продължава да разчиства опозицията си

''Новината за смъртта на Навални не беше неочаквана''

OFFNews 19 февруари 2024 в 11:09 2385 0

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Министърът на отбраната Тодор Тагарев

Новината за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални не е била неочаквана, а (Владимир) Путин продължава да разчиства пространството от идеологическа опозиция, която би могла да бъде заплаха за Кремъл. Това каза за "Твоят ден" по NOVA NEWS министър на отбраната Тодор Тагарев.

"Имаше опит да бъде убит и след като се върна в Русия беше поставен в тежки условия, така че новината за смъртта му не беше неочаквана. Все още не е ясно къде се намира тялото му. Противодействие не се толерира и се унищожава още в зародиш", коментира още Тагарев. 

По думите му руският президент за пореден път доказва, че е готов да направи всичко, за да не се поставя под въпрос неговата власт. Според военния министър санкциите работят, а голяма част от бюджета на Русия отива за финансиране на военния потенциал. Той държи здраво всички медии и канали за комуникация.

"Путин прилага сила и манипулация на информационното пространство и това му върши работа. В дългосрочен план стои въпросът дали празният хладилник няма да надделее във вижданията на руснаците", посочи Тагарев.

Министърът коментира и критерия за отделяне на 2% от БВП за отбрана. Според него всяка страна на НАТО трябва да развива отбранителния си потенциал и всеки съюзник да отделя минимум 2%.

"На север има ясно разбиране за риска и затова не се прави на въпрос колко се дава за отбрана. Тази година задминаваме два процента, а тези разходи ще се увеличават. Около 1/3 от тях са за придобиване на нови въоражения, модернизация и строеж на инфраструктура. Въпросът е дали отбранителната индустрия е готова да достави желаните количества, необходим ни е по-голям капацитет", коментира Тагарев и допълни, че по-скоро ЕС се насочва към гаранции, че антируските санкции ще бъдат изпълнявани, отколкото към нови такива.

България е сред 18-те държави от НАТО, които изпълняват критерия за отделяне на 2% от БВП за отбрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика