ЦИК изтегля консултациите за СИК, за да може да се ваксинират членовете им

OFFNews 18 февруари 2021 в 15:26 1617 0

Таня Цанева

ЦИК изтегли консултациите за съставите на секционните избирателни комисии на 22 февруари, а назначаването им към дата 1 март, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева. Направихме тези нови срокове, за да може членовете на СИК, които желаят, да бъдат ваксинирани, при това с две дози преди изборния ден, каза тя.

Секционните комисии се назначават по предложения на партиите.

До вчера документи са подали 31 партии и осем коалиции, от които ЦИК отказа регистрацията на 6 партии.

ЦИК е отказала регистрация на партия „България на труда и разума“, партия „Национално движение за стабилност и възход“ (НДСВ), партия „Бригада“, партия „Движение: Напред, България“, партия „Съюз за отечеството“ и партия „Средна европейска класа“. 

За пет от партиите още не е направена проверка на подписката, както и на две коалиции. Според Димитър Димитров, който също е говорител на ЦИК, двете коалиции най-вероятно ще бъдат регистрирани, за разлика от петте партии, за които все още няма сигурност. „Партиите, които имат неприключила проверка и за които очакването е, че е възможно да не бъдат регистрирани, са „Директна демокрация“, „Нация“, „Чест“, „Нова демокрация“ и „Свобода“. “Знаете, че за да бъде регистрирана, всяка от партиите трябва да представи подписка с 2500 подлежащи на валидизиране подписи на избиратели. Има някои съмнения около някои от партиите, към други – няма“, допълни Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews