Цветанов: Винаги досега ГЕРБ е печeлила и губила избори честно

Републиканци за България искат закриване на спецпрокуратурата и спецсъда

OFFNews 02 февруари 2021 в 10:17 3453 1

Винаги досега ГЕРБ е печeлила и губила избори честно. Винаги са признавани изборните резултати, а сега има сигнали, че това може да не се случи. 

Това заяви бившият втори в ГЕРБ и председател на партия "Републиканци за България" Цветан Цветанов по БНТ. Готови сме за изборите от момента, в който регистрирахме партията. Преди парламентарните избори обаче има частични избори в няколко населени места, които са най-важният индикатор за резултатите от парламентарните избори. Там ще се разбере какви са нагласите сред хората, подчерта Цветанов и допълни, че "Републиканци за България" очакват 3-4 балотажа. 

Колкото по-прозрачен е изборният процес, толкова по-вероятно е той да не бъде оспорен, подчерта Цветанов. Трябваше да има диалог по важните теми между институциите. Нито едно от предложенията на консултациите на президента не се възприе. Няма никакви проблеми да се въведе видео наблюдение, коментира още Цветанов. 

Трябва да погледнем как се правят избори в държави, където вече са се провели изборите. В Румъния гласуваха по пощата, трябваше да има институционален диалог между управляващите и президента. Видяхте какво беше отношението на управляващото мнозинство - пълен саботаж. Не се възприе нито едно предложение от тези при президента, каза Цветанов.

За реформите в съдебната система той коментира, че "Републиканци за България" искат закриване на специализираната прокуратура и специализираният съд, както и намаляване на политическата квота във ВСС от парламента. Към настоящия момент усещането, което има в българските граждани е, че това е част от елемента за политически натиск върху неудобните на деня. 

Цветанов обоснова предложението с факта, че когато е бил вицепремиер и министър на вътрешните работи не е имало Специализиран съд и Специализирана прокуратура „Тежките дела, които имаше тогава в правораздавателната система излязоха с много тежки осъдителни присъди, които обаче не виждаме да има сега срещу организираната престъпност“. Той даде за пример случаите с „Килърите“ и „Наглите“ като добре свършена работа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1931

1

Stan Slav

02.02 2021 в 12:01

Било, каквото било. Сега е друго. Съпротивата на ГЕРБ за промяна на изборните правила в променената обстановка, неглижирането на сънародниците ни в чужбина и т.н. предполага нечестни избори. Добре е, че Цветанов ни обръща вниманието върху различни проблеми.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков