The Economist с филм за протестите в България (видео)

Александра Маркарян 24 септември 2013 в 13:28 7952 17

Пламен Орешарски

Снимка AFP

Пламен Орешарски

Влиятелният британски седмичник The Economist излъчи филм за България и продължаващите повече от 100 дни протести чрез онлайн изданието си.

"Повече от 100 дни българите протестират по улиците на страната си. Всяка вечер в София стотици, често хиляди, маршируват към парламента, призовавайки правителството да подаде оставка. Въпреки това Пламен Орешарски - министър-председателят на управляваното от социалистите правителство - остава на власт." Така започва близо 6-минутното видео, озаглавено "Битката за България: Тактическо изчакване".

Демонстрациите започнаха през юни, когато парламентът единодушно избра Делян Пеевски за управляващ националната служба по сигурността (бел. ред. ДАНС), припомня изданието и допълва, че той контролира медийна империя, включваща вестници, телевизии и уебсайтове, които официално притежава майка му Ирена Кръстева.

След широката вълна на недоволство правителството бързо оттегли кандидатурата на Пеевски, но това не спаси необратимо разрушения публичен образ на кабинета, констатира The Economist.

"За протестиращите господин Пеевски символизира всичко лошо в българската политика. Но той не е единственият олигарх, който има тесни връзки с държавното управление. Тези, които са начело на най-големите банки и строителни фирми в страната, се радват на топли връзки с политици от всички партии.

Вкопчвайки се във властта, стратегията на правителството е да игнорира протестите и да дискредитира опонентите си, но се провали", отбелязва авторът.

Той отбелязва, че протестиращите срещу правителството са от всички слоеве на обществото, но преобладават младите и образованите хора, средната класа.

С коментари за The Economist са записани политологът Румяна Коларова, журналистът Генка Шикерова, актьорът Ивайло Захариев и съпругата му Миряна.

Обикновено правителствата, които управляват в условия на масови протести, слушат внимателно и се опитват да водят разговори с протестиращите. Сегашното правителство в България обаче пренебрегва протеста и това ограничава възможностите му да управлява, отбелязва Коларова.

Британското издание описва и палежа на автомобила на журналиста от bTV Генка Шикерова, която отскоро води сутрешния блок на медията, коментирайки го в контекста на острите ù интервюта напоследък.

"Властта се опитва да внуши, че протестите са вдъхновени и платени от опозицията. Твърди се, че на протестиращ се плаща по 20 лева на вечер, а на семейство - по 100 лева. Хората ни познават. Знаят, че ние нямаме нужда от тези пари. Това, че сме там, е знак, че протестът е честен и че хората трябва да излязат на улицата, за да може гласът им да бъде чут", споделя съпругата на Ивайло Захариев Миряна. Двамата редовно са на протестите, водейки там и неколкомесечния си син.

"Няма да спрем, докато в България не дойде правителство, което наистина да посреща нуждите на хората", завършва Миряна.

Вижте и самото видео:

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша