Украинският посланик дава обяснения пред Габриел заради казуса с ''Миротворец''

OFFNews 20 юли 2023 в 19:38 4788 8

Олеся Илашчук

Снимка БГНЕС

Посланикът на Украйна Олеся Илашчук

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е провела телефонен разговор с посланика на Украйна в България Олеся Илашчук "по повод интернет портала „Миротворец“ и свързаните с него публикации в информационното пространство".

"Достъпната за обществото информация закономерно поражда както обществен, така и институционален интерес. Недоумение и безпокойство будят сведенията за включването на български граждани в бази данни с лица, обозначени като врагове на Украйна. Казусът с въпросната категоризация, както и произтичащите от нея съображения и хипотези, стоят на вниманието на Министерството на външните работи в качеството му не само на външнополитическо ведомство, но и на елемент от цялостната система на държавността" - заявиха от МВнР.

Посланик Олеся Илашчук е уверила министър Габриел, че осъзнава важността на въпроса и е заявила, че „дейността на обществената организация "Миротворец" по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на украинската държава“.

Олеся Илашчук твърди, че "Миротворец" е неправителствена организация и уебсайтът й е изцяло информативен.

По време на разговора е договорено "този казус да бъде разрешен между компетентните органи на двете страни, а министър Габриел и посланик Илашчук се обединиха около необходимостта да поддържат тясна координация".

"Още при първите сигнали по казуса „Миротворец“ от началото на седмицата по указания на министър Габриел Централното управление на МВнР разпореди на посолството на Република България в Киев срочно да проучи и своевременно да информира по темата. В рамките на принципно установения режим на оперативно взаимодействие постъпващата от посолството ни в Киев информация ще бъде предоставяна по компетентност на съответните национални служби и институции, в чиито прерогативни правомощия попадат сигурността и безопасността на българските граждани както на територията на Република България, така и извън пределите на страната" - заявиха още от пресцентъра на външното ни ведомство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

12

редовно четящ

21.07 2023 в 10:03

Мутрофанова няма ли да я извикат да дава обяснения за много, много работи. Или ще се правят, че не забелязват антибългарската и дейност?

245

11

Джендо Джедев

21.07 2023 в 07:28

Обаче като поставим тая жена до оная намусена костенурка Митрофанова... каква поразителна разлика! Два свята. Руският е излишен!

245

10

Джендо Джедев

21.07 2023 в 07:27

Спиртник, пак ли изръси някоя простотия? Че не ти се чете... Дай пак! ;)

2550

8

alfakentavur

20.07 2023 в 22:52

"Умникът" Борисов кво каза? Че ако някоя организация направи списък с хора и ги определи като заплаха за националната сигурност - то тя ЗАДЪЛЖИТЕЛНО има общо с държавата.

Това щото Борисов е свикнал гаспадарите му, които са заплаха за националната сигурност на България, заедно с друггите рашистки мекерета, да ги наричат приятели.

245

7

Джендо Джедев

20.07 2023 в 21:33

Борисов пак не разбрал... Сефте! :D Хайде напрегни си и другия неврон, бай Борисов!

3724

5

GB

20.07 2023 в 20:53

Искам списък и разследване на службите ни на тези чужденци, които обявиха всички нас за врагове: и на българи, които в сговор с тези чужденци ни заплашват и ни се канят с бомби.