Управляващи и опозиция отстъпват за поправките в закона за вероизповеданията

OFFNews 16 ноември 2018 в 12:58 2346 0

Управляващи и опозиция правят отстъпки в готвените поправки в Закона за вероизповеданията, които предизвикаха критиките на Светия синод и на Мюфтийството.

Това се разбра след среща на председателя на групата на ГЕРБ в парламента и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Законопроектите, които бяха приети на първо четене, бяха два - един на ГЕРБ, ДПС и БСП и един на "Обединените патриоти". Едно от критикуваните предложения в тях беше идеята как да се финансират различните религии. Текстовете предвиждаха държавна субсидия да се предоставя на вероизповеданията, към които принадлежи не по малко от 1% от населението на страната на база на самоопределението от последното преброяване. Предвиждаше се тя да се разпределя на базата на това колко хора са се самоопределили като изповядващи даденото вероизповедание и да е по на 10 лв на човек, но сумата не можеше да бъде повече от 15 млн. лева. От Светия синод бяха против тавана на субсидията, защото без него биха им се полагали 43 741 350 лева.

Сега вносителите на проекта са готови на отстъпка - всички вероизповедания ще получават финансиране, а моделите за това ще са различни.

Първоначалните текстове предвиждаха още вероизповеданията да декларират пред Сметнала палата всяко дарение или наследяване на имущество от юридически лица. Според Светия синод "даренията в Църквата са дълбоко личен акт". Между двете четения обаче ще бъде направено така, че да се запази анонимността на дарителите.

Друга отстъпка, която ще бъде внесена преди окончателното приемане на текстовете, е към чуждите вероизповедания.

"Темата за духовните лица на различните вероизповедания и чужденците е приключена, още повече има и решение на Конституционния съд, с които трябва да се съобразим. Няма да можем да направим първоначалната забрана", обясни Цветанов.

Той подчерта, че сега трябва да се изчака писменото становище на Светият Синод, че е съгласен с поправките между първо и второ четене. „И тогава и аз, и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ ще положим подписа си, за да може действително да изпълним ангажимента си", каза Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков