Вътрешният министър ще каже до 2 седмици подслушван ли е протестът

OFFNews 06 февруари 2015 в 22:15 2800 2

Снимка БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Да, не мога да изключа, че протестиращи срещу кабинета „Орешарски“ са били подслушвани. Но не мога и да го потвърдя. Неслучайно споделям: има една дирекция в МВР – тя се нарича Дирекция „Сигурност“ в момента, преди това се наричаше „Вътрешна сигурност“ и тя отново трябва да се нарича така след промените в закона, където констатирахме, и г-н Бакалов, и аз, който наследих тези проверки, едни факти, които според мен, са изключително притеснителни.

Това коментира пред БНТ министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

В тази Дирекция „Сигурност“ на Вътрешно министерство са създадени условия за заобикаляне на Закона за специалните разузнавателни средства. По отношение на мотивите на тези, които са искали достъп до някакви информационни масиви, по отношение на разрешенията от съдия, по отношение на перспективата и боравенето с евентуална информация, която е събрана, по този повод още от началото на декември съм информирал съответните институции и сезирал едно ново бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, тъй като наистина ме притеснява този въпрос със специалните разузнавателни средства. И не искам по никакъв начин да допускам там в бъдеще пробиви. Дори да има потенциални условия за създаване на незаконно подслушване, аз това не искам да го допускам. И поради тази причина очаквам може би другата седмица или в близките дни подробен доклад за контрол на СРС конкретно по проверката във "Вътрешна сигурност", каза вътрешният министър.

Той уточни, че "става дума за няколко проверки. Вероятно затова има известно объркване, включително и днес в медиите, според мен. Г-н Бакалов даде първоначален израз на някои предварителни данни във връзка със сигнал на „Протестна мрежа“. Но информацията, която ви споделям във Вътрешна сигурност, не е по повод на тези сигнали. Тя е по други сигнали, които са получени във Вътрешно министерство."

Дали има конкретно подслушване на протестиращи срещу кабинета „Орешарски“, кой го е правил, кои са обектите, аз не мога да потвърдя. Но в рамките на многобройните сигнали, които бяха изпратени до предишния вътрешен министър - доцент Бакалов и до мен след 7 ноември, бяха извършени многобройни проверки в различни структури на МВР, включително и по някои от делата, които се споменават и днес – и оперативни, и неоперативни. Искам да ви кажа, че констатирахме някои факти, които трябва да бъдат представени пред обществото другата или по-другата седмица. Включително и по отношение на сигнали за това дали са били обект на някакви мероприятия, включително и протестиращи, има установени много служители на вътрешното министерство, които са обект на наказания. Било за това, че не са попълнили добри заповеди за задържане на протестиращи по време, разбира се, на тези протести след историческата дата 14 юни 2013 година, или по отношение на това, че не са направени добри протоколи за предупреждение, или по отношение на това, че някой е влизал в информационните фондове на МВР, уточни Вучков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки