''Възраждане'' пита Демерджиев докъде е стигнало делото срещу Костадинов за кашкавала от резерва

Ружа Райчева 18 май 2023 в 10:58 4387 0

Костадин Костадинов в кулоарите на парламента

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Костадин Костадинов в кулоарите на парламента

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е подсъдим по наказателно дело от общ характер заради негово твърдение, че от склад на Държавния резерв в Сливен липсват 30 тона кашкавал, а партията му не знае на какъв етап е делото.

Това стана ясно по време на днешното изслушване на вътрешния министър Иван Демерджиев в парламента по темата за главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов. При изслушването от "Възраждане" поискаха да разберат докъде е стигнало делото, заведено срещу Костадин Костадинов.

То е заведено в края на март 2020 г., а обвиненията са две - че по време на COVID-19 пандемията лидерът на "Възраждане" е говорил срещу насаждането на паника от страна на управляващите и че по време на телевизионно участие е казал, че при проверка на Държавния резерв ще се окаже, че е той "източен и пълен само по документи". Костадинов е обвинен в разпространяването на фалшиви новини и в насаждането на паника.

Поне 8 разследвания на хора на публични длъжности висят. ГДБОП да разследва магистрати, иска МВР

Костадинов е с внесен в прокуратурата обвинителен акт. Според депутата Петър Петров ("Възраждане") делото попада сред тези, създадени само за да дискредитират определени личности. 

Освен това Петров попита какъв ресурс от страна на МВР е бил ангажиран по разследването на забавените досъдебни производства, които Демерджиев е посочил, и дали са предприети мерки срещу бъдещи забавяния на досъдебни производства. 

Демерджиев отговори, че забавянето на тези производства не се случва в МВР, а в прокуратурата. "Проблемът със забавянето на производствата е изцяло проблем на прокуратурата, който трябва да бъде решен", каза Иван Демерджиев. 

По повод случая с делото срещу Костадинов той коментира, че действително има такава категория дела, които се създават с цел да се въздейства, не само на политици, но и на полицаи. 

По думите на вътрешния министър е неприемливо да се образуват дела срещу бивши полицаи или представители на държавата с цел да се въздейства на тяхната воля, но за съжаление наблюдават и такива практики.

"Начинът е да се изисква бързо производство", каза още Иван Демерджиев. 

Днес темата на изслушването в Народното събрание на вътрешния министър беше за изнесената от Гешев и Сарафов информация за извършени престъпления, включително за целенасочено и противоправно забавяне на наказателни производства. Именно по време на втория кръг въпроси към Демерджиев Петър Петров от "Възраждане" попита как се предвижда въпросното дело срещу Костадинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки