Военна фирма с четвърти началник само за година

Юлиан Христов 12 декември 2014 в 12:25 5683 1

В рамките на една година военното дружество "Снабдяване и търговия - МО" ЕООД сменя за четвърти път началника си. 

Със заповед на министър Николай Ненчев досегашният управител на дружеството Кирил Ангелов е отстранен. Постът му ще бъде зает от бившия главен юристконсулт на община Сливен Росица Рускова. От Министерството на отбраната уточниха за OFFNews, че Ангелов ще остане в дружеството, като бъде преназначен на друг пост. От ведомството не поясниха с какви мотиви се прави рокадата. 

Ангелов беше назначен на поста от служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов. Преди него фирмата имаше други двама началници, които бяха назначени от Ангел Найденов. В началото на януари 2014 година от поста му беше освободен Емил Петров, който не получи допуск до класифицирана информация заради висящо производство срещу него. На негово място беше назначен заместникът му Ваньо Кръстев. Тогава промените в държавното предприятие също не бяха мотивирани официално, но причината бяха съмнения около нагласен търг за продажбата на елементи от танковете „Майбах“

"Снабдяване и търговия", което е популярно сред чиновниците като "Кражби и продажби", се занимава с разпродаването на армейско имущество, излязло от употреба и са с отпаднала необходимост. Движими вещите с общо предназначение се извършва чрез Софийска стокова борса, а въоръжение, бойна и специална техника, ракети, военно-техническо имущество и запасни части за тях се продават от предприятието директно на купувачи, притежаващи съответните лицензи за търговия с тях. 

Неофициално се коментира, че търговете на дружеството често са манипулирани, а определени продажби се правят на определени лица, при преференциални условия.  

"Снабдяване и търговия" е един от основните генератори на приходи на Министерството на отбраната. От финансовия му отчет за 2012 година става ясно, че реализираните от него продажби в размер на повече от 61 млн. лв. Това е в пъти повече в сравнение с 2011 година, когато приходите от продажби са били едва 10 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови