Закриване на спецправосъдието: Рунд пети. Времето пак не стигна

ГЕРБ атакува Татяна Дончева и Николай Хаджигенов, които имат дела като адвокати в спецсъда

OFFNews 10 септември 2021 в 15:45 6253 1

Снимка Ружа Райчева/OFFNews

След 4 часа заседание до 14 часа, когато трябваше да започне пленарното заседание, правната комисия отне Бюрото по защита от главния прокурор, но не успя да гласува на първо четене закриването на специализираното правосъдие. 

Малко ми е странно да се гоним като котка и мишка по улиците, дадохте ни три минути да дойдем.

Това заяви председателстващият и член на ВСС Боян Магдалинчев на заседанието на правната комисия в НС, която се събра за втори път днес, след като стана ясно, че заседанието на парламента ще стартира в 16 часа. 

По думите на Магдалинчев предложените промени в съдебната власт противоречат на Конституцията. Предстои изборът на председател на ВКС, което очевидно е целта на промените. Преназначаването на магистрати от една позиция на друга е нон сенс, катогоричен бе той. Закриването на съд не води автоматично до връщането на магистрат на позицията, от която е дошъл, това по същество е дисциплинарно наказание и противоречи на основния закон, обяви Магдалинчев. 

Той уточни, че изразява своя позиция, а не на целия ВСС, защото няма решение на пленума. 

Имате ли информация докога ще работи този парламент, защото това засяга работата на нашата комисия, попита Николина Ангелкова от ГЕРБ председателя на правната комисия. Попитайте президента, аз не съм адресат на въпроса Ви, отговори Андрей Михайлов. 

11 дела има в специализирания съд Татяна Дончева, 4 - адвокат Николай Хаджигенов, много интересно защо толкова се бърза със закриването на спецправосъдието, прави ми впечатление конфликт на интереси, подчерта Ангелкова, като се обърна към Мая Манолова като председател на "Изправи се БГ! Ние идваме", след като тя в своето изложение коментира работата на спецсъда и прокуратура и правата на гражданите. 

Народните представители, които споменахте, не са членове на комисията, не са и вносители, коментира Михайлов. 

Депутатите се скараха и за закона за специалните разузнавателни средства и подслушваните политици и граждани на протеста срещу правителството на Бойко Борисов и Иван Гешев. 

Има ли извършена проверка по искането на Манолова до бюрото за контрол на СРС, попита Десислава Атанасова от ГЕРБ, която не е член на комисията. 

Подслушвана съм, но не го знам от бюрото, а от документи, които циркулират в публичното пространство, отговори Манолова. 

Стана напрегнато, да се пошегувам, за да не тичам от сграда в сграда пак, намеси се Гешев. Той подчерта становището на прокуратурата, независимо от това какво се говори тук. Резултатът в съдебна фаза, за които не е приключило съдебното следствие, ще бъдат мачкани. Тези дела ще приключат безславно, категоричен бе Гешев. Той повтори голяма част от тезите си от сутрешното заседание

Специализираните прокуратури са приветствани от Европейската комисия, реакция ще има, подчерта отново Гешев. Той сравни спецпрокуратурата с ФБР, защото е национална структура, а местните структури няма как да разследват местни феодали. 

Надежда Йорданова от ДБ заяви, че само преди 2 месеца от САЩ наложиха глобални санкции по закона "Магнитски", именно защото в държавата ни не можем да се справим с корупцията по високите етажи и прането на пари.

"Спецпрокуратурата не само си затваря очите, но и отказва да разследва въпроси, които вълнуват цялото общество – кюлчетата, пачките, записите със странни твърдения даже не стигнаха до досъдебно производство", заяви Йорданова.

Иван Гешев заяви, че главният прокурор не може да се намесва в политически въпроси.

Тъй като заседанието в пленарна зала започва от 16:10 ч., от ГЕРБ призоваха председателят на комисията да прекрати заседанието. 

Андрей Михайлов заяви, че предвид това няма как да продължи да заседава правна комисия и заяви, че ще бъда насрочено извънредно заседание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews