Застрашава ли отцепникът от ГЕРБ "златния глас" на "Атака"

Елица Мартинова 03 декември 2013 в 12:52 11621 60

Волен Сидеров. Снимка: БГНЕС
Волен Сидеров. Снимка: БГНЕС

 

Новината, че Георги Марков напуска редиците на ГЕРБ, "обърна палачинката" за партията на Борисов, която често е обвинявана, че е разцепила десницата и "Атака" в 41-ото Народно събрание. Решението на Марков съвсем не касае само ГЕРБ, тъй като отцепникът може сериозно да наклони везните в полза на управляващите в парламента.

Нека припомним - парламентарните групи на "Коалиция за България" и ДПС се състоят съответно от по 84 и 36 народни представители. Така двете сили, подкрепящи правителството, събират общо 120 депутати - с един по-малко от необходимото мнозинство. Този липсващ депутат постави в изключително печеливша позиция националистите от "Атака", с чиято подкрепа се формира и самият кабинет.

От благоволението на Волен Сидеров зависеше не само правителството и законодателната му дейност, но и кворумът в парламента. Това пролича особено ясно в края на септември, след като упоритият отказ на ГЕРБ да се регистрират и отсъствието на "Атака"  провалиха две заседания на Народното събрание.

Макар че от "Коалиция за България" и ДПС многократно са заявявали, че не са в коалиция с "Атака", управлението на практика се крепи върху Волен Сидеров. Нещо повече, от ГЕРБ приписаха на кабинета прозвището "Новата Тройна коалиция". Хората на Бойко Борисов неведнъж са обвинявали социалистите и ДПС, че остават на власт дори с цената на съюз с "Атака", която според ГЕРБ е антиевропейска партия. Ролята на Сидеров в управлението не остана скрито за европейските анализатори и политици. Преди месец френското издание "Нувел обсерватьор" съобщи, че зам.-председателят на Партията на европейските социалисти Жан-Кристоф Камбаделис е потърсил сметка на Станишев за тесните му връзки с крайната "Атака".

Горещата тема в парламента сега е "на чия страна" ще бъде Георги Марков. Пред "Преса" той обяснява, че няма да се включва в друга партия, а в пленарната зала ще гласува "по съвест". Въпросът е дали неговата съвест ще гравитира към управляващите. Подкрепата на Марков би осигурила, макар и крехка, стабилност за правителството. По-важното обаче е, че евентуалната помощ от Марков ще обезцени "златния глас" на "Атака". Ако отцепникът успее да избави управляващите от зависимостта им от Волен Сидеров, това в международен план ще се отрази благоприятно на репутациите и на "Коалиция за България", и на ДПС.

За момента предпочитанията на Марков все още са обект на догадки. Трябва да се отбележи обаче, че през изминалата седмица отцепникът придружи премиера Орешарски на работното му посещение в Букурещ.

В допълнение към неизвестните в парламентарното уравнение се включва и кулоарен слух, според който Георги Марков съвсем няма да е единственият, който ще напусне редиците на ГЕРБ. Намек в тази насока направи тази сутрин пред "Нова телевизия" и депутатът Спас Панчев от "Коалиция за България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!