Зеленски към Радев: Ако Путин ви нападне, военните резерви няма да са достатъчни

Ако Русия дойде, какво ще кажете - Путин, взимай български територии? Сигурен съм, че като президент няма да го допуснете, каза държавният глава на Украйна

OFFNews 06 юли 2023 в 16:45 9294 12

Президентът Зеленски на срещата с Радев.

Снимка Прессекретариат на президента Румен Радев

Президентът Зеленски на срещата с Радев.

"Войната не се съобразява с разстоянията. Не дай Боже, някоя трагедия да ви сполети и Вие да бъдете на моето място." Това заяви Володимир Зеленски по повод думите на българския си колега Румен Радев, че не приема изпращането на въоръжение за Киев. Двамата се срещнаха днес на "Дондуков" 2 в рамките на визитата на украинския президент в България.

На срещата Радев подчерта, че като главнокомандващ на българската армия не е съгласен да бъдат изнесени военните ни резерви, защото по този начин се отслабват нашите отбранителни способности.

На тази констатация Зеленски реагира категорично.

„Дали не подкрепяте, защото ще се оголи вашата армия, или за да не се усили Украйна? Всичко, което имате, няма да е достатъчно, ако Русия дойде тук“, подчерта той.

Той добави, че българската армия е силна, но това не е достатъчно, за да воюва България с 160-милионна държава.

„Ако Русия дойде, какво ще кажете – Путин, взимай български територии? (...) Сигурен съм, че като президент няма да го допуснете. Като главнокомандващи ние с вас сме гаранти за конституцията, за териториалната цялост на страните ни“, добави президентът на Украйна.

Той посочи, че военната помощ за Украйна е необходима, за да не дойде войната в България, Полша или друга страна от НАТО.

"И ако не ви помагат с оръжие хора, имащи общи ценности с вас, какво ще направите? Като главнокомандващ и президент съм сигурен, че няма да направите компромис. С вас сме гаранти на конституциите на нашите държави, да ги защитим, да ги предадем на бъдещите поколения. Ваше право е да не подкрепяте оръжейната помощ, но съм убеден, че в ЕС един ден ще бъдем заедно, и вярвам, че Украйна и Европа трябва да имат общи ценности. Не може да се заема балансираща позиция спрямо Русия. Русия иска да разруши ЕС", каза Зеленски на срещата с държавния глава.

Зеленски бе категоричен, че Путин не просто води война.

"Той няма да се успокои, докато не ни избие. Не можете да се договорите с него. През 2014-2015 г. имаше няколко споразумения, с които Франция и Германия включиха Русия за Украйна. Но целта на Москва се оказа да спечели време да се въоръжи, за да ни унищожи. Няма друга причина. А ние просто искаме да живеем. Мога още да продължа в тази посока", каза той.

Българският държавен глава го репликира, че трябва да се търси решение с дипломация, а Зеленски отново възрази:

"Каква дипломация още да използваме?", попита Зеленски и даде пример със Запорожката АЕЦ, която по думите му е минирана от руснаците, които отказват да я напуснат, въпреки усилията на МААЕ и ООН.

"Руснаците превзеха централата, за да предизвикат криза. Какви повече дипломатически усилия? Не можете да обясните, че Украйна нещо там блокира."

Зеленски даде и друг пример - т. нар. "зърнена сделка". По думите на украинския президент турският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш "се хващат за главата", когато трябва да говорят с руснаците.

"Русия всеки ден мисли как зърното да не върви. Ние не контролираме този коридор, Русия го завзе в нарушение на закона, в нашите териториални води. ООН не може да се договори с Русия. Разбирате ли, това е въпросът", каза Зеленски.

Радев отбеляза, че народът ни е солидарен с Украйна и жертвите на тази жестока война.

"Още в първия ден аз заклеймих това нашествие", каза българският президент.

"Средата за сигурност е достатъчно тревожна и в нашия регион, още по-сериозно за всички нас е, че конфликтът се разширява и придобива нови измерения", посочи още той.

И допълни, че бойните действия стават все по-ожесточени, "загиват все повече хора, сред които и етнически българи в Украйна".

"Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение и все повече и повече оръжие трудно води до това решение", каза още Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

12

хr4

06.07 2023 в 19:19

За пореден път станахме за смях и на кокошките. Еб..ти унижението. А като знам колко мурзилаж щъка из Територията направо ми става страшно...

3724

11

GB

06.07 2023 в 18:14

... "загиват все повече хора, сред които и етнически българи в Украйна". казва Радев.


Ами нали за тях също даваме въоръжение на Украйна!!!

За да се отбраняват от нашественика!

За да се борят за суверенитета и независимостта на страната!

318

10

Valioka

06.07 2023 в 18:01

Не че нещо, аз съм си един обикновен калъф... Но, мушмороци сладинки, кой ви би през ръцете да гласувате за Радефф, подведени по призива на Киро и Асен, а?... Аз като твърд костовист, никога, НИКОГА не съм гласувал за нищо, което е различно от тъмносиньото дясно. Толкоз...

2073

9

Johnny B Goode

06.07 2023 в 17:52

Едвам не счупих телевизора гледайки срещата на един достоен президент, борещ се за страната си, с един обикновен плазмодий, говорещ шаблони като ЗКПЧ.
Срам за България...

1000

8

Esp

06.07 2023 в 17:36

Радев, ти си ПОЗОР! Руска подлога!

9035

7

Ivan Terziysky

06.07 2023 в 17:33

Резидент Радэв е толкова плосък, толкова кухо звучи, че ме е срам да го чета даже. Голям срам си за България, Радэв!

-985

6

Козин Човков

06.07 2023 в 17:29

Снимката е показателна. Зеленски, Кулеба и другите около тях гледат намръщено надолу и се правят, че пишат нещо. Демек, ще издържим и тази глупост.

9352

5

Анализи

06.07 2023 в 17:26

Когато Радев говори все едно чуваме Песков. Лоша работа за президент на България.

245

4

Джендо Джедев

06.07 2023 в 17:12

"Българският държавен глава го репликира, че трябва да се търси решение с дипломация,"

Абе, ПиПилота Зеленото Чорапче да не е бил комсомолски секретар или ЗКПЧ в армията? Точно като такъв говори - "Дайте да дадем, другари!". Интересно как я вижда тая дипломация? Украйна да се откаже от откраднатите от блатушките територии в замяна на спиране на войната? Това не е дипломация, това е капитулация! Или има някаква друга гениална идея, която пази в тайна?За това колко струва дипломацията с блатните орки ясно се вижда от Будапещенското споразумение, по силата на което самите те са един от гарантите на териториалната цялост на Украйна. Дипломация...

Обаче Зеленски го направи на трътка!

1005

3

Диоген

06.07 2023 в 17:07

Е не знам защо усмивките излязоха като въпросителти.
Но то шегата си е почти вярна..поне за резиденството.
Днес за пореден път лъснаха ярко русоробите