Жан-Клод Юнкер: В България няма икономически растеж

ОFFNews 26 февруари 2015 в 18:59 5110 7

Жан-Клод-Юнкер.
Жан-Клод-Юнкер.

"Икономическата ситуация в България не е лесна, защото няма растеж, но тя остава сред страните с най-нисък външен дълг", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след срещата си с Росен Плевнелиев днес.

Той добави, че „средният растеж през последната година е по-голям в сравнение с предходната година, но що се отнася до публичния дълг България е сред страните с най-нисък такъв”, като изтъкна, че правителството трябва да обърне внимание на всички фактори.

Плевнелиев е обещал на Юнкер, че през 2015 г. в България ще се осъществят много реформи и ще запазим своята политическа стабилност.

„Обсъдихме ситуацията в Западните Балкани, Украинската криза и общото ни желание за мир. България е голям подръжник и сме готови с първи проекти и идеи за това как Европейски енергиен съюз да намери своите измерения и като регионален съюз в района на Югоизточна Европа”, каза още Плевнелиев.

Президентът харесва това, че интеграцията е основополагаща за Европейския енергиен съюз.

„Искаме да интегрираме нашите мрежи, да интегрираме нашите оператори, искаме да имаме много повече прозрачност в договарянето и в доставките на различни видове енергийни ресурси”, заяви държавният глава.

Според него у нас ще има пазарни цени едва когато постигнем "диверсификация и либерализация", а "енергията да не бъде оръжие, а да бъде една елементарна стока за търгуване на пазарни цени".

"За да постигнем тази цел, трябва да имаме различни възможности за доставка и пълна свързаност на мрежите", каза той.

По отношение на риска от нарушаване на транзита на газ за Европа от Русия държавният глава подчерта, че след газовата криза от зимата на 2009 г. България разполага с повече възможности за реакция, като особено важно е да бъдат завършени реверсивните газопреносни връзки на България с Гърция и с Румъния. Страната ни разполага и с достатъчно резерви в газохранилището в Чирен

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews