Протест в Асеновград заради неработеща пречиствателна станция

OFFNews 13 декември 2019 в 16:07 1604 0

Снимка БНР

Жители на Асеновград излязоха на протест пред сградата на общината заради новооткритата през октомври пречиствателна станция. Съоръжението струва 32 милиона лева, но все още не работи, съобщава БНР.

Според недоволстващите тези пари са дадени напразно, защото станцията не функционира, а в същото време отпадните води се вливат в река Чая. Демонстрантите настояват за мерки, с които станцията да започне да работи в най-скоро време и да се разбере кой е виновникът. 

120 пропуска трябва да се отстранят, за да може пречиствателната станция да заработи. Това е тежък проблем, не само финансов, а и екологичен. 40 човека са се подписали под Акт 15, но съоръжението все още не може да бъде пуснато в експлоатация, категоричен е кметът на Асеновград д-р Христо Грудев. Той уточни, че в момента част от фирмите-изпълнители са на обекта и работят за отстраняване на констатираните пропуски.

Груев допълни, че е сезирал МОСВ, както и министър-председателя Бойко Борисов, който е съдействал за решаване на проблема. 

Петър Бояджиев, бивш заместник-кмет на Асеновград, отхвърли обвиненията за некачествено и предсрочно приключване на проекта. Бояджиев припомни, че проектът е проверяван 12 пъти, отправяни са над 10 искания, които са проверени от Управляващия орган и няма отказ на средства. 

28-те милиона, които са само за Пречиствателната станция, са усвоени, машините и съоръженията са налице. Остава въвеждането на биологичното производство, което по договор може да започне от 6 до 10 месеца след откриването на станцията. Това е уникално съоръжение, една от най-добрите станции в страната. Проектът е изпълнен качествено и в срок, подчерта Бояджиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови