За фитнесите може, за нас - не: танцьорите излизат на протест

OFFNews 24 май 2020 в 08:16 2786 0

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

Български танцови, творчески и музикални състави и учители излизат на протест днес в центъра на София, съобщава инициативният им комитет.

Те настояват пред премиера, министрите на здравеопазването и културата, пред председателя на НОЩ и омбудсмана отваряне на залите за танци. След отварянето на фитнес центровете, но оставянето на танцовите клубове затворени на 11 май те изпратиха писмо с подкрепата на близо 10 хил. свои колеги и граждани и в него поискаха да им се разреши да подновят работа. И до днес такова решение на властите няма и танцьорите излизат на протест под прозорците на Министерски съвет. Те ще се съберат в 11:45 ч. на пл. "Независимост" под надслов „Да отворим залите за изкуство”.

"Целта на този протест е да накараме властта и обществото да ни видят и да ни чуят, да покажем, че изкуството е живо! Въпреки разхлабването на противоепидемичните мерки този сектор до момента е забравен и все още няма право да практикува правото си на труд. Заявяваме конкретно исканията си за финансова помощ от държавата, както за изминалия период на забраната, така и настояваме за гаранции за финансови помощи в бъдещи периоди, в които отново секторът може да пострада", пишат от комитета в съобщение до медиите.

Комитетът настоява да се разреши провеждането на занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство от юридически и физически лица в зали. От там определят като парадокс министърът на здравеопазването в заповед да разрешава използването на едни и същи помещения за спор, но не и за култура. Те напомнят, че все още са затворени читалища, Културни домове за подготвителна и репетиционна дейност и др.

Танцьорите настояват и за спасителен пакет от финансови мерки за периода на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка, както следва, който да включва "безвъзмездна помощ заради забраната да работим през трите месеца – март, април и май", която да покрива 100% от разходите за наеми, заплати и осигуровки на база на доказани разходи по разходооправдателни документи за юридическите лица. Искат също физическите лица, които осъществяват тази дейност, да получават по една минимална заплата на месец за периода, в те не са имали право да упражняват професията си. Претендират и за бъдещи гаранции и финансова помощ при възникване на "извънредни ситуации, в които се налагат рестрикции от държавата за упражняване на правото ни на труд за повече от един месец, като физическите лица да получават по една минимална работна заплата за периода на забраната, а юридическите лица да получават финансова помощ за реализираните доказани разходи за периода на забраната, без други утежняващи условия за кандидатстване".

Танцьорите искат да ползват безплатно държавни и общински зали и помещения за провеждане на събития, обучения в рамките на една година, считано от края на принудителното спиране на дейността им, както и за дилог и поемане на отговорност от страна на Министерството на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови