АКФ стартира документално разследване 'Делото КТБ: Липсващите имена'

OFFNews 18 октомври 2019 в 09:22 7833 4

Фондация „Антикорупционен фонд" стартира документално разследване "Делото КТБ: Липсващите имена", съобщиха от АКФ. 

Анализирани са хиляди страници от материалите, които прокуратурата е внесла в Специализирания наказателен съд, където се гледа делото за източване на банката с обвиняем нейният собственик Цветан Василев и още 17 лица.

От разследването на прокуратурата има данни за отделени над 20 досъдебни производства, за които прокуратурата в лицето на наблюдаващият прокурор Иван Гешев вече пет и половина години отказва всякаква информация.

С цел да защити обществения интерес, АКФ реши да оповести резултатите от анализа в документалното разследване "Делото КТБ: Липсващите имена". Първият епизод, достъпен от днес тук, изследва връзката между фалита на КТБ и провала проекта за газопровод „Южен поток".

„Разследването и осветяването на корупционните практики по слуая КТБ е от ключово значение за доверието на българските граждани в съдебната ни система и правораздаването като цяло," каза Бойко Станкушев, директор на АКФ.

Според АКФ, нуждата да се осветят всички фактори довели до фалита е от огромно значение, тъй като става дума за корупционния казус не на годината, а от периода на фалита на банките през 1997 година досега.

„Ако се пропусне тази уникална възможност за осветяване на политико-икономическите връзки по върховете на властта и връзките с бизнеса на ръба или отвъд закона, това ще е не просто пропуск, а непростимо прегрешение спрямо идеята за правова и демократична държава," добави Станкушев.

Николай Стайков, съосновател на АКФ и автор на разследването определя като една от целите му нуждата от гражданска, експертна проверка: „дали прокуратурата е спазила принципите на обективно, всеобхватно и задълбочено разследване".

„Пет години и половина след като прокуратурата започна работа по разследване на КТБ има едно "мегадело", тоест обвинение внесено в специализирания съд, и множество досъдебни производства, за които прокуратурата отказва информация," каза Стайков. „Една от целите на това проучване е да дадем отговор на въпросите дали се разследва обективно или избирателно, тъй като в документацията има огромен брой споменати или замесени по друг начин лица от обществения живот".

Разследването продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

4

Jinx

18.10 2019 в 19:27

Няма да е зле да вземат да приключат поне основното дело, че с тия темпове Василев може и да не си дочака присъдата…

12860

3

newfoundland

18.10 2019 в 18:40

Василев взе милиардите и остави цялата държава да се оправя с далаверите му.

12284

2

Kristiano789

18.10 2019 в 12:25

Оф и пак тва делоооо, то ще се влачи и ще ни надживее май

12373

1

Emigirl

18.10 2019 в 10:37

Василев се надяваше никой да не се занимава да чете милионите страници по делото, но ето че и този момент настъпи и сега ще има още обвинения