Нова далавера с млякото в училище: Подменят производителите с прекупвачи

Владимир Йончев 18 септември 2019 в 15:28 10310 3

Нова далавера с доставката на мляко и плодове в училищата по схемите "Училищно мляко" и "Училищен плод" се заформя в началото на учебната година. Инструкциите, спуснати от Държавен фонд "Земеделие", за да я обслужат, са толкова противоречиви, че стотици хиляди деца вероятно ще останат без закуските, които им се полагат.

За хаоса алармираха училищни директори, които са в неведение какво да правят след поредните промени, спуснати от ДФЗ, който администрира училищните схеми.

На 11.07.2019 г. ДФ „Земеделие“, отдел „Училищни схеми“ изпраща съобщение на електронна поща до над 3400 учебни заведения. В него се казва, че в случай на непроизнасяне на ВАС относно спиране действието на § 23 от ПЗР от Наредбата ще пристъпи към прием на заявления по влезлите в сила изменения на наредбата.

Какво се крие зад този енигматичен текст?

След поредица от скандали и 8 ремонта на наредбите за училищните схеми, през миналата година се даде възможност на директорите на училищата да си избират доставчик на мляко и плодове. Документът, с който става това се нарича "акт за одобрение" и има срок на действие 3 г. Такива "актове за одобрение" или да ги наречем за улеснение "договори", имат повечето училище в Бълагрия, но не всички.

Въпреки това на 01.08.2019 г. новото ръководство на ДФЗ обявява прием на документи по проведени процедури за избор на нови доставчици по двете схеми. Проблемът е, че въпросният параграф 23, цитиран в предишното писмо на ДФЗ, който отваря вратата на такива нови процедури, е спрян от ВАС и не е действащ към момента. Това се потвърждава писмо от 15.08.2019 г. от кабинета на Заместник министър-председателя Марияна Николова, като страна по заведеното дело във ВАС. Дирекция „Правна“ към Министерски съвет се произнася, че актовете за одобрение, издадени от ДФЗ през 2018 г. са в сила за 3 години, а именно до 2021 г.

Какво тогава се казва в писмото на ДФЗ до училищните директори? Дали фонд "Земеделие" в разрез с решението на съда и в разрез със становището на МС, фондът обявява всички договори (актове за одобрение) за невалидни или писмото му се отнася само за директорите, които нямат договори с доставчици?

Ако е първото, училищата изведнъж ще се окажат с по двама доставчици и директорите са в неведение на кой от двамата трябва да плащат.

Ако е второто, защо тогава мейлите са разпратени до всички директори, а не само до тези, които нямат договор за доставка на мляко?

И още един въпрос, може би най-важният - защо това се прави в началото на учебната година? Ако предишната процедура е била проблемна, имаше цяло лято, през която да се направи нова и да е спуснат ясни инструкции към директорите на училищата.

Интересите

OFFNews се свърза с няколко производители на мляко, които също са в шок от промените. Те обясниха, че вече са настроили системите си - както за производството, така и за доставките, според количествата и локациите, следващи от одобрените през 2018 г. договори (актове). Ако сега системата се промени, първо това ще струва много пари, второ със сигурност ще има проблем с ритмичността на доставките.

Отказвайки да застанат с имената си, всички производители, дадоха пред OFFNews едно и също обяснение защо и в полза на кого се правят тези промени. Според тях целта е да се създаде още едно звено от прекупвачи в системата. Директорите били съветвани да сключват договори с търговски фирми, а не с производители. Самите фирми пък индиректно били свързани с една политическа партия.

Злоупотребите вече започнаха

Злоупотребите заради хаоса и неяснотите, които ДФЗ направи с последните си документи вече започнаха. Подмолният начин, по който се извършват, създава впечатление, че ДФЗ или поне някои негови служители, работят в сътрудничество с въпросните търговски фирми за изместване на производителите.

Как става това?

Иван Дойчев, собственик на такава търговска фирма от района на Сливен и председател на "Националната асоциация здравословно хранене за децата", е която влизат още няколко търговски фирми от този кръг, пуска запитване до ДФЗ. Редакцията не разполага с точният му въпрос, но разполагаме с отговора на ДФЗ, който е емблематичен пример за манипулативен текст. В него се казва, че с промени от 22.02.2019 г. "е въведен нов ред за избор на заявители. С новия ред е премахнат приоритетът на производителите при класиране на предложенията, заличен е служебният избор на ДФЗ, а директорите на учебните заведения са оправомощени да провеждат избор на заявители, съгласно критерии, одобрени от тях."

С това услужливо писмо фирмите-прекупвачи обикалят училищните директори и им обясняват, че трябва да сключат договор с тях и да разтурят договорите си с производителите.

Защо писмото е манипулативно?

Буквално написаното в него е вярно. По-важно е какво не е написано.

Да, наистина от 22.02.2019 г. са въведени промени. С тях директорите на училищата вече не са длъжни да сключат договор с производител, а вече могат и с прекупвач. Дали това е умно е друг въпрос. По-важното е, че новият ред не касае старите договори (актове за обявяване). Те са тригодишни и важат до 2021 г., освен ако директорът изрично не ги прекрати. Това обаче ДФЗ услужливо не е написало.

Още по-услужливо обаче пише друго: "заличен е служебният избор на ДФЗ". Това формално също е вярно - от закона е заличено правото ДФЗ служебо да налага доставчици на директорите, които не са сключили договори. Но както уточнихме по-горе, тези договори не се наричат точно "договори", а "актове за обявяване" и фирмите, които обикалят директорите им обясняват, че точно тези актове са заличени, което не е вярно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

3

Miroslav

19.09 2019 в 22:07

Съгласен съм с мнението на Petko, няма почти никаква истина в статията. Истината е, че големите фирми които получиха актове за одобрени през 2018 година, пращайки само един емейл до училищата, заграбиха по скоро държавата им позволи да вземат стотици обекти, без директорите да имат никакви права за избор, просто им ги наложиха. Актовете не са за три години а изрично е написано до 3 години. Сега обаче след като се даде възможност за избор пред директорите те не желаят да работят със същите производители, питате се защо, “ защото са им много качествени продуктите” И сега същите тези фирми благодарение на държавата които спечелиха стотици милиони и убиха малките фирми съдят държавата. И естествено сега ВАС ще се произнесе в тяхна полза. За да продължат да си пласират стоката. Просто съм потресен от цялата ситуация.

4018

1

Petko

18.09 2019 в 18:44

Абсолютно платена статия 99процета лъжа, четирима производители направиха картел и убиха 450 дребни фирми, сега реват, да се състезават на пазарен принцип качество на услугата не служебен избор