Противоречието BG - бързи тестове срещу коронавируса

Валя Ахчиева 14 април 2020 в 10:45 34580 0

Ще помогне ли за борбата с епидемията и изясняване на картината на преболедувалите вируса информацията за правените в няколко лаборатории в страната бързи тестове? Защо данните при тях не се вземат предвид в стратегията, която държавата гради на база само изследваните с PCR-тестове? Това са част от въпросите, които разследващият журналист Валя Ахчиева задава в разследването си, озаглавено "Платформата за Covid-19, която иска да освободи страната".

През миналата седмица оперативният щаб обяви официално данните от изследваните 1016 полицаи с бързи тестове за антитела срещу Covid 19. Резултатът е, че само 7 полицаи от тях са носители на антитела. Това прави 0,7% от полицаите, изследвани с бързи тестове. Заключението на властите бе, че е рано да се говори за масов имунитет.

В края на седмицата приключи първата част от масовото тестване в Банско. Резултатът е девет положителни теста от 148 проби, което е около 6%. Около 3.5% от изследваните хора в Банско са развили имунитет след прекарана инфекция.

На този фон пет лаборатории в България са се организирали да правят бързи тестове на пациенти за Covid-19 и да качват резултатите в специална публична платформа. Идеята е да има по-точно преброяване на онези, които са се срещнали с коронавируса и са образували антитела срещу него. Мотото на тази кампания е: “Да освободим страната от Ковид-19!”

Група лекари от диагностичните лаборатории отправят призив към властите: “Моля, поискайте нашите лабораторни изследвания, за да видите пълната картина на разпространението на вируса и тогава процентът на смъртност в България би станал по-нисък.“

Според данните на една малка лаборатория в Медицински център в Плевен, при 136 тествани пациенти, 10% от тях са се срещнали с коронавируса и са изградили имунитет срещу него. При това, те или не са разбрали, че са били болни, или са били само с леки симптоми. Разбира се, че числото 136 на изследваните пациенти е ниско, но броят им расте всеки ден.

Подробности за разследването на Валя Ахчиева за нуждата от бързи тестове има ли разминаване с статистиката - ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови