40% от българите ще гледат Олимпийските игри

Никола Ончев 25 юли 2012 в 13:21 2319 0

Летни олимпийски игри Лондон 2012
Летни олимпийски игри Лондон 2012

40% от българите ще гледат Олимпийските игри. Това сочат данните от национално представително проучване на НЦИОМ,  проведено през юли.

24% от българите пък заявяват, че не се интересуват от спорт и Олимпийските игри не представляват интерес за тях.  

36% от българите твърдят, че ще проследят игрите по телевизията, но само ако имат възможност. 

53% от мъжете и 29% от жените казват, че със сигурност ще гледат спортните събития.

Голям интерес към предстоящите Олимпийски игри проявяват образованите българи, жителите на градовете-областни центрове, заетите в сферата на бизнеса и младите хора.

Интересът към летните олимпийски игри надхвърля средния за страната и сред хората на възраст между 30 и 60 години.

По-слаб интерес декларират респондентите над 60-годишна възраст, нискообразованите и бедните българи, както и жителите на селата и ромите.

Най-много фенове пред екрана събира леката атлетика - 37% от зрителите, следва волейболът - с 30 на сто. 

Интересът на българите към леката атлетика е фокусиран главно върху спринтовите бягания и скоковете – висок, дълъг и троен скок.

Почитатели на волейбола има по-често сред мъжете, сред високо образованите българи, сред столичаните и сред заможните хора.

Българските любителите на спорта ще следят с голям интерес и състезанията по художествена гимнастика – традиционно успешен и обичан спорт у нас. 14%, от които основно жените, възнамеряват да гледат предаванията от олимпийската зала по художествена гимнастика, като интересът им видимо е повлиян от международните успехи на българските гимнастички напоследък.

Художествената гимнастика ще бъде следена с повишен интерес и от възрастните хора, от образованите българи и от жителите на градовете.

Плуването е предпочитан спорт от жените, от младите зрители до 39 години, от висшистите, от жителите на столицата и на големите градове.

Други спортове, към които има значим зрителски интерес са: спортната гимнастика (8%), баскетбола (7%), вдигането на тежести (6%), борбата (5%), тенисът на корт (4%) и бокса (4%).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews