Националите по кърлинг за първи път на европейско от 6 г.

OFFNews 28 септември 2014 в 11:42 1721 0

След 6-годишно отсъствие от международните ледени полета, мъжките ни национали по кърлинг ще участват на Европейското първенство, първият етап от което ще е между трети и дванадесети октомври в Зоертемер, Холандия. Доброто представяне и класиране в челните места е предпоставка за участие и във финалите през в Шампери, Швейцария. Въпреки трудностите и оскъдното финансиране, ръководството на Българската кърлинг федерация /БКФ/ успя да възроди и направи възможни изявите на български отбори, както на национално, така и на международно ниво.

Предстои и участие на националния отбор по кърлинг за хора с увреждания в световната квалификация от 01.11.2014 г. до 09.11.2014 г. в Лилехамер, Норвегия. Поради отказ от страна на спортното министерство за подпомагане на тези атлети, БКФ  участва и спечели проект към Агенцията за хора с увреждания и националният отбор ще се включи в състезанието. Там той ще се бори за призовите места, които ще му гарантират участие и в световното първенство през 2015 г. Тези дни предстоят финалите на Републиканския шампионат по кърлинг, които ще се проведат в Братислава.

Във федерацията членуват 8 лицензирани клуба по кърлинг с над 50 състезатели. БКФ разполага с високо квалифицирани преподаватели по кърлинг, завършили НСА. Допълнително е ангажиран и швейцарски преподавател, който да подготви националния отбор за предстоящите международни състезания. Българска кърлинг федерация е единствената спортна организация в България, която администрира спорт за хора с и без увреждания. Тя е лицензирана от спортното министерство, редовен член е на Световната кърлинг федерация, както и на БОК.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews