60 мигранти са загинали край бреговете на Западна Африка

OFFNews 17 август 2023 в 11:41 667 0

Лодка

Снимка Pixabay

Лодка с мигранти беше открита край Кабо Верде в Западна Африка.

Лодка с мигранти беше открита край Кабо Верде в Западна Африка. Спасени са 38 души, включително деца, но се смята, че повече от 60 човека са загинали, съобщава Би Би Си.

Предполага се, че мигрантите са от Сенегел и са плавали повече от месец, като дървената лодка е била забелязана за първи път в понеделник на почти 320 км. от Сал, част от Кабо Верде. Сигналът за мигрантите е подаден от рибари. 

Лодката е отплавала от сенегалското рибарско селище Фасе Бойе на 10 юли със 101 души на борда, съобщава външното министерство на Сенегал, което се позовава на разказ от оцелелите.

Министерството посочва, че поддържа връзка с властите в Кабо Верде, за да организира репатрирането на сенегалски граждани, които се възстановяват и са изследвани за малария. 

Министърът на здравеопазването Филомена Гонкалвес призовава всички нации да се обединят около решаването на проблема с миграцията, за да не се губят повече човешки животи.

Сафа Мзехли, говорител на Международната организация по миграция (МОМ) обяснява, че безопасните пътища за миграция липсват и това дава възможност на контрабандистите и трафикантите да изложат на риск живота на хората, като им осигуряват подобни пътвувания.

Смята се, че Кабо Верде не е крайната точка за мигрантите. 

Архипелагът се намира на около 600 км от бреговете на Западна Африка и на миграционния път към Канарските острови, испанска територия, разглеждана от мнозина като път към ЕС. Между 2020 г. и 2023 г. най-малко 67 000 души са пристигнали на Канарските острови. През същия този период малко над 2 500 души са загубили живота си.

От МОМ посочват, че тази цифра обхваща регистрираните смъртни случаи. Като се има предвид нередовният и таен характер на маршрута, истинската цифра може да е много по-висока.

Организацията предупреждава, че това е едно от най-опасните пътувания, които всеки мигрант може да предприеме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки