Александър Вучич спечели президентските избори в Сърбия

OFFNews 03 април 2017 в 07:41 4742 1

Александър Вучич спечели президентските избори в Сърбия

Консервативният премиер на Сърбия Александър Вучич спечели с огромно мнозинство президентските избори. Той спечели повечеот 55 % от гласовете при обработени три четвърти от бюлетините, което прави резултатите необратими. Вучич трябваше да спечели повече от 50 на сто от гласовете, за да избегне балотаж, припомня БНТ. Либералният и проевропейски настроен опонент Саша Янкович е на второ място с 15 процента от гласовете.

На трето място се нареди Лука Максимович, студент по медии и масови комуникации, който се кандидатира на изборите като пародиен политик.

Вучич ще заеме поста в края на май, но се очаква да запази и влиянието си върху управляващата Сръбска прогресивна партия.

Резултатите са тежък удар за отслабващата опозиция, според която управлението на Вучич става все по-авторитарно. Велимир Илич, лидерът на партия Нова Сърбия, заяви, че партията му няма да признае резултатите от изборите. По време на пресконференция Илич коментира, че вотът е бил проведен насред „поредица от нередности“, както и че, наред с други неща, изборни бюлетини са били попълвани извън избирателните секции.

Официални резултати от гласуването се очакват днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки