Антимигрантски протести в Турция: нападат къщи, разбиват магазини, преобръщат коли

Страната е №1 в света по брой бежанци. Освен 3-те милиона сирийци сега към Турция прииждат бежанци от превземания от талибаните Афганистан

OFFNews 12 август 2021 в 15:40 10616 0

Снимка https://stockholmcf.org/

Антимигрантски протести избухнаха в Турция след убийството на местен 18-годишен младеж във вторник, съобщава Би Би Си.

Протестиращи нападат къщи, разбиват магазини и автомобили, притежавани от сирийци, в столицата Анкара.

Насилието избухна в сряда вечерта след съобщения, че сирийски бежанец е намушкал двама турци при бой ден по-рано. В отговор стотици местни жители се стичат в района в Анкара, където живее сирийската бежанска общност. Разбира се, че има убит и ситуацията ескалира.

Видеоклипове, излъчени онлайн, показаха групи мъже да преобръщат коли и да разбиват магазини.

Антимигрантските настроения в Турция нарастват през последните години. ООН определят Турция като страната с най-многобройната група бежанци в света, включително над 3 милиона сирийци, и това поражда напрежение. Напоследък то се увеличи с пристигането на стотици бежанци от Афганистан. През последните дни талибаните превземат все по-големи и по-големи части от страната, а хората бягат от нея след напускането на американските и НАТО-вските сили.

Прокуратурата започна разследване.

Двама души са арестувани.

По улиците в размирния район патрулират полицаи.

Силите на реда евакуират сирийци с автобуси.

Българският президент Румен Радев свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Една от темите е "мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границите на Република България с Република Турция". На него ще бъдат обсъдени още необходимите финансови мерки за преодоляване на потенциалната здравна и социално-икономическа криза при новата COVID вълна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки