Архиепископът на Вашингтон подаде оставка след обвинения в сексуално посегателство над тийнейджър

OFFNews 28 юли 2018 в 18:55 2892 1

Папа Франциск прие оставката на изтъкнат американски кардинал, обвинен в сексуална злоупотреба срещу тийнейджър от преди близо 50 години, предаде Би Би Си.

Католическият архиепископ на Вашингтон кардинал Тиъдър Маккарик, днес 88-годишен, няма да има правото да изпълнява обществените си задължения, докато каноническото дело продължава, обяви Ватиканът.

Миналия месец официални американски църковни представители заявиха че обвиненията са правдоподобни.

Маккарник, противно на опасенията им, заяви, че няма абсолютно никакъв спомен за предполагаемата злоупотреба.

Той беше един от най-изтъкнатите американски кардинали и остава един от най-високопоставените лидери, който е изправен пред подобно обвинение.

"Папа Франциск прие оставката от кардинала и разпореди оттеглянето му от изпълнението на всякакво публично служение, заедно със задължението да остане в къща, която ще му бъде посочена, за да се посвети на живот на молитва и покаяние, докато обвиненията срещу него се проверят в стандартен канонически процес."

Обвинението е за сексуална злоупотреба с тийнейджър по времето, когато е работил като свещеник в Ню Йорк в началото на 70-те години на миналия век. Обвиненията бяха отправени публично през юни от архиепископа на Ню Йорк кардинал Тимъти Долан, който ги подкрепи с твърдението, че независима агенция вече ги е разследвала. Резултатите били преразгледани от комисия, включваща юристи, психолози, родители и свещеник, която установила, че обвиненията са "правдоподобни и обосновани".

След първото обвинение още няколко мъже заявиха, че Маккарик ги е принуждавал да имат сексуални отношения с него в къща на плаж в Ню Джърси, докато те учели за свещеници в духовна семинария. Един от тях твърди, че е бил нападнат, докато е бил все още малък на възраст.

Маккарик не е коментирал тези допълнителни обвинения.

Обвиненията включват сексуална злоупотреба с възрастни хора преди десетилетия, когато Маккарик е работил в Ню Джърси.

Маккарик става свещеник през 1958 г. и по-късно работи в Ню Джърси, преди да стане архиепископът на Вашингтон между 2001 и 2006 г. Въпреки, че официално е пенсиониран, той продължава да посещава различни събития по света, включително тези, които са фокусирани върху спазването на човешките права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков