Аста ла виста, бейби! Борис Джонсън се сбогува епично с премиерския пост

OFFNews 20 юли 2022 в 18:33 6521 1

Борис Джонсън

Снимка БТА/AP Photo/Matt Dunham

Борис Джонсън на път за последния си парламентарен контрол като премиер на Великобритания

Епично сбогуване с премиерския пост устрои пред британския парламент в последния си ден за парламентарен контрол като министър-председател на Великобритания Борис Джонсън, предаде Sky News. По време на речта си Джонсън защити решенията, които е взел като премиер на страната и завърши с култовата реплика от "Терминатор": "Аста ла виста, бейби!" Преди това, обаче Борис Джонсън остави завещание на приемника си: Дръжте се с американците и подкрепяйте украинците!

"Голяма част от мисията беше изпълнена", увери Джонсън, цитиран от БТА, докато обобщаваше трите си години на власт. Той добави, че през следващите седмици "ще направя каквото смятам, че обществото очаква от мен - ще продължа с плановете, заради които бяхме избрани през 2019 г."

"Последните години бяха огромна привилегия в моя живот", добави 58-годишният Джонсън, който обяви, че подава оставка на 7 юли след серия скандали и обвинения в лъжи. "Аста ла виста, бейби", завърши изказването си той, цитирайки известната реплика на Арнолд Шварценегер от филма "Терминатор 2".

Наследникът на Борис Джонсън ще стане ясен на 5 септември, когато приключва парламентарната ваканция на Острова, започваща в петък.

Шефът на опозицията, лейбъристът Киър Стармър, зададе днес въпроси относно кампанията за наследник на "Даунинг стрийт", като акцентира върху отмяната на телевизионен дебат, организиран от телевизия "Скай Нюз". "Признавам си, че не следя темата отблизо", отговори с усмивка Джонсън, придружен от смехове сред депутатите, след което използва възможността да даде "няколко съвета" на бъдещия премиер.

"Нека да се държи с американците, да подкрепя украинците и да се бори за свободата и демокрацията по целия свят. Ако намали данъците и регулациите, където е възможно, ще направи от нашата страна едно по-добро място за живот и инвестиции", препоръча Джонсън.

Торите гласуват днес за пети и последен път за определяне на двамата окончателни кандидати за приемник на Джонсън. Все още кандидатите са трима - бившият министър на финансите Риши Сунак, досегашният външен министър Лиз Тръс и държавният министър на търговията Пени Мордонт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

20.07 2022 в 18:56

лицемерния дундьо който охотно приемаше кампанийни пари от руски олигарси преизпълни плана да отслаби европа и Великобритания в полза на Русия

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков