Атентаторът в Брюксел е прострелян и най-вероятно убит от полицията

Предполагаемият извършител е прострелян в гръдния кош

OFFNews 17 октомври 2023 в 10:11 3483 0

Снимки от местопрестъплението снощи

Снимка БТА/АП

Снимки от местопрестъплението снощи

Предполагаемият извършител на снощния атентат в Брюксел е бил прострелян и най-вероятно убит от полицията преди малко в квартал "Схарбек", съобщи белгийският министър на вътрешните работи Анелиз Верлинден, предаде Би Би Си.

Снощи двама шведси бяха убити при стрелба в центъра на Брюксел. Предполагаемият атентатор е с тунизийско гражданство и е пребивавал незаконно в Брюксел. В социалните медии той е разпространил видео, в което заявява, че е член на "Ислямска държава".

Теористът най-вероятно е починал в линейката на път за болницата. Той е бил прострелян в гръдния кош, пише Би Би Си. До него бил намерен автоматът, с който вероятно е извършил нападението снощи. Властите ще вземат пръстови отпечатъци, за да потвърдят окончателно идентичността му.

Според местните медии става дума за тунизийският мигрант Абдесалем Л., роден на 1 септември 1978 г., който е пребивавал в Белгия от 2019 г. и е подал молба за бежанска закрила.

Белгийската прокуратура съобщи за инцидента, но заяви, че все още не може да потвърди дали мъжът е нападателят, уточнва Би Би Си.

След нападението Брюксел е обявена най-висока степен на тревога за тероризъм.

Снощи френският президент Еманюел Макрон и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изказаха съболезнованията си от атентата, който разтърси Европа. Това е вторият пореден ислямистки атентат в Европа в рамките на една седмица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков