'Азов' няма да получи нищо от помощта, която САЩ гласуваха за Украйна

Горица Радева, наш кореспондент в Одеса 21 април 2024 в 16:06 19926 7

Азов

Снимка Фейсбук

Всички, подкрепящи Украйна, се радват на гласуваната подкрепа в размер на близо 61 милиарда долара, които нападнатата страна ще получи от САЩ. Но, за съжаление, една от най-мотивираните и подготвени бригади – "Азов" няма да получи нищо. Защо? Защо тезите на руската пропаганда успяват да влияят на решения не само в страните от бившия социалистически блок, а и в Европа, и в САЩ?

Полковник Денис "Редис" Прокопенко – командир на 12-та бригада със специално предназначение "Азов" написа днес във Фейсбук:

"Приемането от Камарата на представителите на САЩ на отделен законопроект за помощта за Украйна НЕ означава, че 12-та бригада със специално предназначение "Азов" НГУ (Национална гвардия на Украйна) ще получи американско оръжие.

"Азов" досега е в "черния списък" за получаване на каквато и да било помощ от САЩ съгласно закон, в който подразделението фигурира вече много години.

Украйна ще получи помощ от САЩ. "Азов" – не."

Ето превод и на вчерашната публикация на Редис:

"Безсмислица. Това е първата дума, която идва на ум в контекста на съществуващата забрана за предаване на западни оръжия на 12-та бригада със специално предназначение "Азов" НГУ.

За това знаят малко хора в Украйна и практически никой не говори публично. Време е да обърнем внимание на тази кафкианска ситуация и да й дадем гласност.

От 2017 г. до сега редица законопроекти за консолидирани бюджетни кредити на Съединените щати (Appropriations bill) съдържат следното изменение: "Никакви средства, предоставени по силата на този закон, не могат да се използват за предоставяне на оръжия, обучение или друга помощ на батальон "Азов".

През 2015 г. конгресменът Джон Кониърс младши, демократ от щата Мичиган, предложи тази поправка в Закона за бюджетните кредити на Министерството на отбраната за фискалната година, приключваща на 30 септември 2016 г. Конгресменът внесе предложението, отбелязвайки, че списание Foreign Affairs, както и "други водещи медии" характеризират батальона "Азов" като "отявлено неонацистки" и "фашистки".

По данни на медиите впоследствие Департаментът по отбраната по-късно призовава предложената поправка да бъде премахната, аргументирайки се, че помощта за "Азов" вече трябва да бъде забранена от Закона на Лийхи (The Leahy Laws), който гласи, че "никаква помощ не трябва да се предоставя… на което и да е подразделение на силите за безопасност на чужда държава, ако държавният секретар има достоверна информация за това, че подразделението извършва груби нарушения на правата на човека". Тогава забраната за предаване на въоръжение на "Азов" не е била включена в окончателния закон.

През 2017 г. обаче тази поправка е включена в текста на законопроекта за бюджетните кредити. Присъства и в тазгодишния законопроект за бюджетните кредити за отбрана.

Показателно е, че законът на Лийхи, който изисква разглеждане на случаи на нарушения на правата на човека въз основа на конкретни факти, не е приложен за "Азов", а решението за приемане на поправката се основава главно на описанието на "Азов" от западните медии, които очевидно са формирали отношението си към подразделението под влияние на московската пропаганда. Всички основни обвинения, които се хвърлят срещу "Азов", са многократно опровергавани с факти в мрежата и медиите. Включително на https://www.azovcontrafake.com/

Има ли смисъл още веднъж да обръщаме внимание, че използваната в закона формулировка "батальон Азов" всъщност се отнася за несъществуващо подразделение? В края на 2014 г. "Азов" престана да бъде батальон и се превърна в отделно подразделение със специално предназначение. От февруари 2023 г. нашата част е 12-та бригада със специално предназначение "Азов" на Националната гвардия на Украйна. Нито батальон, нито полк. Бригада.
Тази поправка, която всяка година се мести от един бюджетен законопроект в друг, е причината през 2022 г., по време на защитата на Мариупол, "Азов" да не разполага с най-новите западни оръжия. Тогава ние удържахме превъзхождащите сили на противника в обкръжения Мариупол, използвайки крайно ограничените ресурси, с които разполагахме, и показахме изключително висока ефективност. Колко животи на личния състав можеше да се спасят, и какви щяха да бъдат резултатите от отбраната на града, ако освен висока мотивация, сработеност и професионализъм, азовците разполагаха и със съвременна бронетехника, артилерийски системи?

Дори след 2022 г., когато изглеждаше, че светът най-накрая научи истината за "Азов", ние все още не можем да изпратим нашите бойци на повечето от водещите западни военни учения и не получаваме необходимите оръжия, които съюзниците прехвърлят в Украйна. Отчасти този проблем се решава благодарение на доброволци и съвестни украинци, които правят всичко възможно, за да помогнат на подразделението: например, доброволческият проект "Тиловики" събра 77 милиона гривни за 17 бронетранспортьора FV432 Bulldog за бригада "Азов". Но войната изисква повече.

Сега цяла Украйна преживява това, с което "Азов" се сблъсква от 2014 г. За съжаление "Азов" стана не само първото подразделение в украинската армия, което внедри западните военни стандарти, но и една от първите и основни цели на московската пропаганда. От началото на руско-украинската война през 2014 г. Руската федерация обвинява "Азов" и други доброволчески подразделения в "неонацизъм", поставяйки си за цел да ги унищожи.

През 2022 г. руснаците поискаха да "денацифицират" вече цяла Украйна, определяйки като "нацисти" целия народ.

Преди 10 години никой не помогна на "Азов" да устои на влиянието на вражеската пропаганда. Днес цялата страна се оказа в същата ситуация. И точно като "Азов" в продължение на 10 години Украйна сега може да се сблъска с липсата на западна помощ.

Подчертавам, че самият факт на наличието на подобни изменения и забрани не само не позволява на "Азов" да изпълнява още по-ефективно бойните си задачи, но е удар по отбранителната способност на нашата държава, опозорява имиджа на Украйна в международните среди и е унизително за цялата украинска армия.

Не съществуват никакви доказателства и потвърждения за обвиненията, които руската пропаганда отправя към "Азов" вече 10 години. Ако съществуваха, делегации на бойци от "Азов" нямаше да бъдат приемани в Съединени американски щати, в европейските страни, в Израел. Азовци нямаше да провеждат срещи с представители на американския Конгрес, правозащитни организации. Нямаше да говорят в ООН, в Съвета на Европа, в най-добрите западни университети. Те нямаше да дават интервюта за водещи световни медии и нямаше да участват в панелни дискусии на големи военни конференции. В това е абсурдът на ситуацията: "Азов" е приет на най-високо ниво в целия западен свят, но все още не получава оръжие.

"Азов" е свикнал да преодолява трудностите със собствени сили. Ние бяхме първото подразделение в Украйна, което премина към стандартите на НАТО, като направихме това по собствена инициатива. Дори без западно оръжие, за 10 години станахме едно от най-боеспособните подразделения в страната. Нашите бойци се връщат в строя след руски плен, разбиват противника и изпълняват всички задачи, поставени от командването.

Никакви препятствия няма да ни спрат по пътя ни. Справедливостта обаче изисква отговори. Колко още опровержения на тезите и на лъжите на Кремъл трябва да дадем, за да се отворят най-после очите на политиците на Запад за истината? Докога структурното подразделение на Силите за сигурност и отбрана на Украйна, подчинено на военното ръководство на държавата, ще бъде заклеймено с подобни унизителни поправки?

И най-важното: колко още украински войници, бойци от нашата бригада, които защитават не само свободата и независимостта на Украйна, но и целия свободен западен свят от истинските, неизмислени днешни нацисти, трябва да загинат и да бъдат ранени, поради липсата на необходимите модерни западни оръжия, така че "Азов" най-накрая да бъде премахнат от бюджетния законопроект и всички "черни списъци"?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

305

7

Старик

24.04 2024 в 23:13

;lubsan гмняд, къде точно го видя това?!?

305

6

Старик

24.04 2024 в 23:12

deyan_h иди на х, ска?!?

1003

5

Lubsan

22.04 2024 в 16:48

Да ви кажа нещо...класен съм ,в класа имам 7 украинчета.Наскоро бащата на едно от тях дойде от фронта ранен...говорих с него...питах го за танковете, Леопард,Абрамс...знаете ли какво каза?Танковете не вървят...началниците продадоха нафтата!!! Правете си изводи!

22548

4

dolivo

22.04 2024 в 11:39

да го преименуват и да действат

ако някакво име толкоз е важно, може и да са прави

фетишът по имената е нездравословен

2550

3

alfakentavur

21.04 2024 в 20:35

А в Украйна знаят ли, че българските рашистки тролчета казват, че не става?

5330

2

deyan_h

21.04 2024 в 19:54

Не става, конче...
нАзов, всъщност са им в списъка с ...
В един списък с ИД, накратко.
И те си знаят защо, и няма да ги махнат оттам, по ред причини ...
Редиската стига да циври от тила...

2550

1

alfakentavur

21.04 2024 в 16:11

Нищо, де. Другите взимат каквото американците дадат и освобождат каквото имат въоръжение, дадено от европейците, за Азов. Става ли? :)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки