Българско знаме се развя на протеста на „Анонимните“ в Лондон

Николай Големанов 06 ноември 2015 в 12:50 16878 12

BG знаме

Снимка „Дейли мейл“

Маскиран демонстрант с голямо българско знаме е фотографиран в в Лондон по време на поход „против капитализма“.

Трибагреникът на България беше развят нощес от участник в бурна демонстрация на „Анонимните“ в Лондон, където според репортаж на „Дейли мейл“ „хиляди протестиращи, носещи ужасните маски на Гай Фоукс, донесоха хаос по улиците“.

Стотици анархисти са били удържани от полицията пред Бъкингамския дворец. Те хвърляли фойерверки по високите полицейски коне и се опитвали да ги заслепяват с лазерни показалки.

За лечение в болница са били откарани трима полицейски служители, пострадали по време на антикапиталистическия поход в британската столица, съобщи и порталът „Хъфингпост“ ( huffingtonpost.co.uk ). Една патрулна кола е била опожарена.

Десетки хиляди демонстранти с маски се стекоха в централен Лондон да протестират против капитализма и против онлайн нарушенията на правото на личен живот, които вършат държавните служби за сигурност, пише „Хъфингпост“. 50 души бяха арестувани, сред тях и трима мъже – на 38, 50 и 55 години, които била хванати на Трафалгарския площад с опасни оръжия – ножове, контейнери с газ и стоманени инструменти.

Един от ранените полицаи изглежда е бил свален от коня му близо до Бъкингамския дворец, инцидент, в който е пострадало и животното.

Към 8 ч вечерта е била подпалена и полицейска кола, а по-късно анархисти са я доразрушили и са скачали върху нея.

Според полицията малко хора са участвали в този инцидент, който бил встрани от масовите протести.

Нощният „Поход на милион маски“ беше свикан от групата „Анонимните, организирала демонстрации в още 650 града по света.

Датата и маските са свързани с традиционното в Англия отбелязване на Нощта на фойерверките и Деня на Гай Фоукс – името на най-известния от участниците в т. нар. Барутен заговор. Това е опитът за убийство на крал Джеймс I чрез взривяване на Камарата на лордовете в парламента на 5 ноември 1605 г.

В Лондон шествието започна в четвъртък привечер, като някои демонстранти носеха плакати „Едно решение – революция“ (на английски е римувано и удобно за скандиране - One solution, revolution).

Полицейски час беше определен за протестиращите, тъй като опитът от предишни години показва, че такива събития лесно избиват в безредици и насилие.

Разрешени бяха митинги само на три места в града – край Националната галерия, край седалището на министър-председателя на „Даунинг стрийт“ № 10 и недалеч от сградите на парламента.

Но „Анонимните“ не смятаха да се съобразят с тези ограничения нито в акцията си за „позитивна промяна в света“. Многохилядното шествие плъзна из центъра на града, натъквайки на полицейски кордони, което неизбежно доведе до сблъсъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!