Бедствено положение в Гърция: 12 евакуирани села край Александруполис

OFFNews 21 август 2023 в 11:20 1167 0

Снимка Getty Images

Извънредно положение в района край гръцкия град Александруполис заради пожарa, който не спира да бушува от 3 дни, съобщиха местните медии, предаде БТА.

Вчера заради мащабния пожар край Александруполис бяха евакуирани жители и туристи от 8 села. Днес още 4 села са евакуирани, изгорели са няколко къщи, множество автомобили и една църква. Хиляди декари горска и обработваема площ са изпепелени, както и пчелни кошери и животновъдни ферми.

Местни жители, доброволци, пожарникари и войници се борят с огъня и силните променливи ветрове в селата Нипса, Дорико и Авандас, за да предотвратят преминаването му в индустриалната зона на Александруполис. Седем пожарникари и един доброволец с дихателни проблеми и леки изгаряния са били настанени в болница. Петима от тях вече са изписани.

Село Монастираки е най-силно засеганто от пламъците. Там в борбата с огнената стихия се включиха и противопожарни самолети. Над селото се е образувал плътен облак от черен дим, гръцките власти са принудени да затварят пътя.

Генералният секретариат на Гражданската защита призова за съдействие програмата на ЕС "Коперник" за сателитно наблюдение и заснемане на Земята във връзка с опожарените райони и щетите, нанесени от големия пожар.

В гръцките области Атика, Евбея, Арголида, Коринт и Беоти е обявена висока опасност от пожари. Заради пожара е затворен граничният пропусквателен пункт между Гърция и Турция Кипи-Ипсала в Североизточна Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков