Беларус започва военни учения на границата с Украйна

OFFNews 31 май 2022 в 07:44 2266 1

Гомелска област

Снимка Кремъл - пресслужба

Архив от 2018 г.

Беларус ще проведе през юни и юли мобилизационни учения в Гомелска област, съобщи държавната информационна агенция БелТА, цитирана от БТА.

Гомелската област на Беларус граничи с Украйна на юг и на места със зоната на изключване около мястото на катастрофата след аварията на ядрения реактор в Чернобил. На изток тя граничи с Русия.

От 22 юни до 1 юли ще се провеждат планирани учения с военни комисариати - военноадминистративни агенции – в които ще участват и представители на въоръжените сили, съобщи БелТА, цитирайки Андрей Кривоносов, военен комисар на Гомелска област.

"Събитията от този вид традиционно се провеждат с цел повишаване на бойната и мобилизационната готовност на военните комисариати и подобряване на военните знания и практически умения на отговорните за военна служба", цитира БелТА думите на Кривоносов.

От 28 юни до 16 юли ще се проведе военно обучение с лицата, подлежащи на военна служба във формирования за териториална отбрана, каза Кривоносов.

Близкият съюзник на Русия, Беларус заяви през март, че нейните въоръжени не участват във "специалната военна операция" на Русия в Украйна. Въпреки това обаче през територията на Беларус влязоха хиляди руски войници. 

На 26 май лидерът на Беларус Александър Лукашенко нареди създаването на ново военно командване за южната част на страната, граничеща с Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови