Бивш офицер от армията на Естония загина в отбраната на Бахмут

OFFNews 10 март 2023 в 10:53 2403 0

Снимка Postimees

Иво Юрак

Бившият офицер от Силите за отбрана на Естония Иво Юрак е загинал в сражение близо до Бахмут в Украйна във вторник, съобщи министърът на външните работи на Естония Урмас Реинсалу.

„Изказвам съболезнования на близките на загиналия във войната боец доброволец Иво Юрак. Доколкото се знае, той е първият естонски гражданин, загинал от началото на пълномащабната агресия. Ще го помним. Стоим като държава и като нация с Украйна. Република Естония оказва необходимата консулска помощ във връзка със смъртта на естонски гражданин“, написа първият дипломат на Талин във фейсбук.

45-годишният Юрак е бил убит от руски артилерийски огън край Бахмут, където е бил доброволец. Негов приятел разговарял за последно с офицера по месинджър на 6 март, но изобщо не подозирал, че събеседникът му е в Украйна на фронтовата линия. Юрак се е присъединил към чуждестранния легион в Украйна миналата есен, но, както казва неговият приятел, такива неща често не се споделят и с най-близките.

„Не знам как се е озовал там. Такава информация не се споделя лесно дори с приятели. Срещнах Иво преди около четири години. Той беше мой ученик в реставраторска фирма. Много дружелюбен и весел човек. След като той напусна компанията, ние поддържахме връзка. Много е тъжно, стана така“, раказва мъжът пред естонския Postimehe.

Името Иво Юрак не е непознато за широката публика в Естония. През 2016 година Юрак беше арестуван в шумна акция по подозрение на контраразузнаването, че е изнесъл от работа документи, съдържащи държавна тайна и ги е съхранявал у дома. Беше му повдигнато обвинение по част от Наказателния кодекс за разкриване на държавна тайна и класифицирана чужда информация.

Юрак е бил действащ офицер до края на 2015 година. Служи като младши щабен офицер в центъра за координация на движението на Командването за поддръжка на Силите за отбрана, който организира стратегическия транспорт на армията и осигурява движението на войските и оборудването на НАТО, пристигащи в Естония. Обвинението, по което Юрак беше признат за виновен и осъден беше по чл. 241 от Наказателния кодекс на Естония, което означава, че разкриването на държавна тайна не е било свързано с държавна измяна или подслушване. Присъдата беше за разкриване на държавна тайна, незаконно частно наблюдение и незаконно боравене с огнестрелно оръжие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки