Бившият главен редактор на Шарли: Смехът във Франция никога няма да угасне

Изгубих всичките си приятели. Те бяха с голямо сърце, защото знаеха как да носят радост, казва Филип Вал

OFFNews 08 януари 2015 в 16:00 4429 0

Франция никога няма да допусне смехът да угасне. С тези думи бившият главен редактор на френското сатирично издание "Шарли Ебдо" Филип Вал реагира на новината за убийството на 12 души, 8 от които журналисти, при нападението на редакцията.

"Демокрация е когато всички сме равни и еднакво участваме в играта - това е демокрацията, а днешното е война", допълни той.

Вал прикани всички вестници в четвъртък да използват името на сатиричния седмичник в знак на съпричастност с покушението над редакцията. Призива си той отправи от ефира на Франс Антер, където е директор от 2009 до 2014 г., след като 17 години бе ръководил сатиричния седмичник.

"Аз изгубих всички мои приятели - казва още Филип Вал. - Те бяха с голямо сърце, защото знаеха как да носят радост и да доставят удоволствие на хората, как да ги накарат да се смеят."

„Убиха ги! Това е истинска касапница, ужасна, страховита, катастрофална. Не трябва да отстъпим с мълчание и да оставим тишината да се настани. Длъжни сме да се обединим срещу този кошмар!“, продължи да говори Филип Вал в ефира на Радио Франс Антер: "Вероятно през всичките тези години медиите не са се оказали достатъчно компетентни спрямо тази радикализация. Много от самите мюсюлмани днес сигурно ще изпитват колко голямо е това нещастие, ще разберат каква тежка е катастрофата, която се случи. Те също са изпаднали в опасност, застаршени са. Стига! Малко говорим за този надигащ се фундаментализъм във Франция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша