Близо ли е Запорожката АЕЦ до ядрена авария

OFFNews 16 март 2023 в 21:21 4568 2

централа

Снимка АФП

Запорожката АЕЦ се охранява, но дали това е достатъчно.

Запорожската атомна електроцентрала е превзета от руските окупатори вече една година. Хиляди нейни украински служители са станали фактически заложници, енергоблоковете са изключени от енергийната система на Украйна, електричеството често е прекъсвано поради обстрел и централата работи на генератори.

Президентът на украинската компания "Енергоатом" Пьотр Котин е категоричен, че всички стандарти за радиационна безопасност в централата са нарушени, съобщава Би Би Си.

"Централата не работи - четири енергоблока са в студено състояние, два енергоблока са в горещо", казва Котин.

За последен път в АЕЦ е имало пожар на 9 март, който е нарушил външното електрозахранване на централата и я е оставил в режим на прекъсване на електрозахранването с дизелови генератори за повече от 10 часа, докато линията бъде възстановена.

Освен обстрела и прекъсването на електрозахранването, наскоро стана известна и друга заплаха за централата - водите на язовир Каховка, от който се взема вода за охлаждане на реакторите, са ниски.

"Не бих казал, че сега е плитко (езерото). Най-ниското ниво на водата е било 13,7 метра, а днес е 14,4 метра. Нивото на водата в язовира Каховка се покачва. Проблемът с язовир Каховка е свързан преди всичко с екологията на региона. И с хората, които живеят на брега на водоема. Язовирът няма пряко въздействие върху атомната електроцентрала", обяснява Котин.

Друг е въпросът, каза той, дали нивото на водата в специалното охлаждащо езеро ще спадне в резултат на действията на руснаците. В езерото се влива вода от язовира Каховка и там постоянно се поддържа безопасно ниво от 16,6 м.

Според Котин, ако нивото на водата в езерото падне до "мъртвото" - 12,8 м, охладителната система може да се поддържа от специални помпи. Основните опасения на президента на "Енергоатом" са свързани с действията на окупаторите.

"Това е главната заплаха, която продължава да съществува в АЕЦ "Запорожие". Те, разбира се, могат да накарат водата да изтече от това охлаждащо езеро. И щом нивото спадне, ще възникне проблем за работата на централата", обяснява Котин.

По думите му Украйна продължава да държи частично контрола на централата. Там продължават да работят 6500 украински служители. 2500 от тях са подписали, както той ги нарича, "срамни" договори с "Росатом" и с тях "ще се работи" след деокупацията. Около 2000 лоялни към Украйна служители, предимно инженери, сега следят за ядрената и радиационната безопасност на централата и докладват за всичко, което се случва там.

Освен това в централата постоянно работят двама инспектори на МААЕ, които следят параметрите и докладват на централния офис във Виена.

"Руснаците имат няколко групи там и те не работят в тясно сътрудничество помежду си, едната група не знае какво прави другата. Например, всичко е изключено от електрическата мрежа. Едната група позволява на нашите служители да ремонтират електропроводите. Другата започва да обстрелва на следващата нощ и отново ги поврежда", разказва Котин.

В момента Пьотр Котин няма сериозни опасения за безопасността на АЕЦ.

"Мисля, че в състоянието, в което се намира централата сега, ще избегнем ядрена и радиационна катастрофа. Но това е при условие, че през следващия месец освободим централата от присъствието на рашистите", е категоричен той.

Въпросът как да се освободи централата, за да не се предизвика катастрофа, тревожи мнозина в Украйна. Котин е уверен, че украинските военни ще предложат план, който няма да застраши безопасността на централата. Но отговаря уклончиво на въпрос дали военните се консултират с ядрените физици по въпроса.

Колко скоро ще бъде възможно да се възстанови работата на централата след освобождаването ѝ е трудно да се прецени. Украинската страна не разполага с пълна информация за степента на повредите по енергоблоковете. Освен това, според Котин, територията около централата е минирана от руснаците и военните ще трябва първо да освободят подходите към Запорожката централа. Но има информация, че руснаците ще откраднат голямо количество оборудване от АЕЦ.

Плановете на "Енергоатом" за бъдещето са Украйна да започне производство на собствено ядрено гориво. Според Котин Украйна вече е започнала частично собствено производство, а след 3 г. украинските реактори ще могат да преминат изцяло на собствено гориво.

Бомбардировките на енергийната инфраструктура са потвърдили желанието на "Енергоатом" да премине към малки модулни реактори. Първо, защото някои топлоелектрически централи са повредени до такава степен, че не е възможно да бъдат възстановени, и вероятно ще бъдат заменени с нова технология.

Второ, малките реактори ще позволят да се поддържа електрозахранването в райони, където централната електропреносна мрежа не работи, твърди той.

За модулните реактори "Енергоатом" води преговори с няколко компании - NuScale, Holtec и Rolls-Royce. Котин смята, че проектът би могъл да започне да функционира до 2028-2030 г., но изграждането на самите реактори ще отнеме доста време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

2

бай Падежко

17.03 2023 в 00:29

Да се надяваме, един хубав ден да можем да кажем - мир на праха му, на "руския мир"!

345

1

Джендо Джедев

16.03 2023 в 21:32

Където стъпят орките - все проблеми, мизерия, смърт, разруха и страдание. Русский мир!
 
X

Да помогнем на украинските деца!