Борис Джонсън изненадващо отново в Киев

OFFNews 17 юни 2022 в 18:40 3369 0

Борис Джонсън

Снимка БТА

Британският премиер Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън неочаквано пристигна отново в Киев, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

Посещението на Джонсън не беше обявено предварително, освен това той трябваше да говори на конференция в Северна Англия днес, но вместо това се озова в украинската столица, съобщи Би Би Си.

Последното му посещение в Киев беше през април.

"Господин президент, Владимир, радвам се да се върна в Киев", написа Борис Джонсън в туитър.

Посещението на Борис Джонсън е само ден, след като в украинската столица бяха германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон, италианският министър-председател Марио Драги и румънският президент Клаус Йоханис.

Според Ройтерс Джонсън е предложил да се стартира мащабна програма за обучение на украинските военни, като на всеки 120 дни 10 000 войници ще бъдат изпращани на обучение.

Дневният ред на срещата включваше, наред с други въпроси, прехвърлянето на нови тежки оръжия за Украйна и санкционния натиск върху Русия, обяви ръководителят на ОПУ Андрий Ермак, цитиран от УНИАН.

"Обсъдихме с Борис необходимостта от доставка на тежки оръжия и системи за противовъздушна отбрана, икономическата подкрепа за Украйна, засилването на санкционния натиск върху Русия, по-специално предложенията на международната група Макфол-Ермак, както и гаранциите за сигурността на Украйна и необходимостта Русия да компенсира щетите, нанесени на държавата ни", заяви Ермак в публикация в Telegram.

Ден по-рано лидерите на Германия, Франция, Румъния и Италия призоваха европейската общност да подкрепи предоставянето на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС.

Днес пък Европейската комисия препоръча Украйна да получи статут на страна кандидатка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков