Бразилското правителство нае 157 кубински лекари в борбата с COVID-19

OFFNews 20 май 2020 в 13:55 3286 0

Бразилското правителство назначи повторно над 150 кубински лекари в борбата с коронавируса. Това става година и половина след връщането на кубинските медици в страната им заради спор с крайнодесния бразилски президент Жаир Болсонаро, предаде Франс прес.

Имената на лекарите бяха публикувани снощи в бразилския Държавен вестник.

През 2013 г. се създава програма, с която Куба е изпратила над 8000 лекари в Бразилия. Тя е създадена по време на управлението на тогавашния бразилски президент от левицата Дилма Русев. Тези лекари са работели предимно в болници в изостанали райони.

След избирането на Болсонаро и по време на предизборната му кампания, тази програма е силно критикувана. Той определи като робство това, че лекарите са длъжни да превеждат част от заплатата си на кубинското правителство, и постави под съмнение професионалните умения на медиците. Скандализирана от тези критики, през ноември 2018 г., Хавана реши за прекрати участието си в програмата.

Още тогава няколкостотин медици решиха да останат в Бразилия, а част от тях останаха, защото бяха създали семейства. Тези лекари обаче изгубиха право да упражняват професията си и бяха принудени да си търсят друга работа.

От вчера Бразилия стана трета в света по брой заразени с коронавируса. По данни на университета "Джонс Хопкинс" заразените са 271 885 души, а починалите са 17 983. Според специалисти в действителност те са 10 до 15 пъти повече.

Преди дни стана ясно, че здравната система в най-големият бразилски град Сао Пауло е пред колапс заради спешната необходимост на още болнични легла за заразените с коронавирус. 

Кметът на Сао Пауло Бруно Ковас заяви, че обществените болници в града са достигнали 90% от капацитета си и добави, че до две седмици в тях няма да остане никакво място за пациенти.

По-рано днес американският президент Доналд Тръмп заяви, че обмисля налагането на забрана за пътувания от Бразилия до Съединените щати, тъй като това е третата по брой на заразените с коронавирус страна в света.

"Не искам хора да идват тук и да заразяват нашия народ. Не искам и болни. Помагаме на Бразилия с апарати за обдишване. Страната има известни проблеми, няма съмнение това", категоричен е Тръмп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови