Британското разузнаване потвърди успехите на ВСУ край Бахмут

OFFNews 16 май 2023 в 12:45 5324 0

Бахмут
Бахмут.

Украинските въоръжени сили са постигнали тактически успехи по фланговете си около Бахмут, но групата "Вагнер" продължава да напредва в самия град. Това се казва в новия доклад на британското разузнаване.

"Силите на ЧВК "Вагнер" продължават да напредват постепенно, като овладяват украинските позиции в центъра на оспорвания град Бахмут в Донецка област. Въпреки това украинските сили са постигнали тактически напредък през последните четири дни, стабилизирайки фланговете на Бахмут в своя полза", посочват британците.

По-специално, разузнаването на Обединеното кралство регистрира напредването на украинските сили на юг и северозапад от града.

"Това вероятно е позволило на украинските сили да си възвърнат по-безопасното използване на ключовия път за снабдяване 0506 (пътя на живота)", казва разузнавателната агенция.

Британците смятат, че украинското командване възнамерява да си възвърне контрола върху канала Северски Донец-Донбас, за да го използва като отбранителна линия в това направление, включително за защита на град Часов Яр.

По данни на Генералния щаб на ВСУ през последните 24 часа най-горещите участъци на фронта са били Бахмут и Маринка. Освен атаките в пределите на град Бахмут, окупаторите са се опитали да напреднат и в посока село Иванивское. Там те не постигнаха успех.

Украинските бойци са забелязали, че в градските сражения за Бахмут окупаторите понякога обстрелват позициите на своите "другари" от редовната руска армия. Засега причините за този "приятелски огън" остават неясни. Въпросната информация обаче не може да бъде проверена от независим източник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови