Държавната сметка на Зимбабве остана с $217

Борислава Бибиновска 30 януари 2013 в 17:09 1631 1

Тендай Мити, министър на финансите на Зимбабве. Снимка: Wikipedia
Тендай Мити, министър на финансите на Зимбабве. Снимка: Wikipedia

Само 217 долара останали в държавната сметка на Зимбабве след разплащане на публични сметки миналия четвъртък, съобщи финансовият министър на страната Тендай Бити.

Министърът споделя факта в интервю за Би Би Си, за да уточни, че правителството му не е в състояние да плати разходите за държавни избори и референдум. Зимбабве се нуждае от близо 200 млн. долара, за да проведе избори и да плати за референдум за нова конституция. Финансовият министър се оплаква още, че компаниите за добив на диаманти не са плащали на правителството.

След като радиопрограмата на Би Би Си "Focus on Africa" разпространи новината, министърът на финансите побърза да я обори, като каза, че думите му били извадени от контекст. 

"Журналистите са манипулативни и злонамерени. Това, което имах предвид, бе, че правителството няма средства за провеждане на изборите и референдума", коментира по-късно министърът. Той уточни, че още на следващия ден в държавната сметка са постъпили приходи от около 30 милиона долара.

"Ние сме малка икономика, имаме много работа за вършене, но... министърът на финансите на Гърция е поставен в още по-лоша ситуация", добавя министър Бити.

През последните години държавните разходи на Зимбабве заемаха около 99% от нейния БВП.

През 2009 г. страната сложи край на годините на хиперинфлация, използвайки американския долар.

По време на инфлацията се отпечатваха банкноти на зимбабвийски долари с номинал от десетки милиарда.

Икономиката на Зимбабве обаче все още е нестабилна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки